Bakan Pekcan: Şu ana kadar 5 bin 300 firmayı, 77 bin 386 ürünü denetledik

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fiyat artışı denetimleri kapsamında bugüne kadar 5 bin 300 firmayı, 77 bin 386 ürünü denetlediklerini belirtti.

25 Ekim 2018

Bakan Pekcan, "337 firmanın 6 bin 358 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik. Bin 581 ürünün etiketinde yanlış uygulamalar, gramajlarda oynamalar fark ettik." dedi.

Bakan Pekcan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını ve taleplere ilişkin bakanlık olarak üzerlerine düşen çalışmaları yapmaya çalıştıklarını söyledi. Toplantıda dile getirilen sorunları değerlendiren Pekcan, "Konkordatoyla ilgili incelemelerimizi başlatıyoruz. Tasfiyeyle ilgili kanun taslağı bildiğim kadarıyla hazır, en kısa zamanda çıkacak. Fiyat farklarıyla ilgili çalışma devam ediyor. Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili çalışma hazırlandı, bugünlerde çıkacak." diye konuştu.

Sektör odaklı sıkıntıları not aldıklarını, bunları değerlendireceklerini vurgulayan Pekcan, "KDV iadeleriyle ilgili bakanımızdan bir çalışma talep ettik. En azından bunlar teminat gösterilebilir." ifadesini kullandı. Bakan Pekcan, firma ve marketlerde gerçekleştirilen fiyat denetimlerine ilişkin bilgiler vererek, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak ticaret erbabımıza sorun yaratmayacak, itibarını zedelemeyecek şekilde bu çalışmaları yürütüyoruz. Zabıtalarla ilgili olarak ticaret il müdürlüklerimize, 'Ne olur böyle yapmasınlar, verilen görevi kimseyi kırmadan, incitmeden, rencide etmeden yapsınlar.' şeklinde talimat verdik. Şu ana kadar 5 bin 300 firmayı, 77 bin 386 ürünü denetledik. 337 firmanın 6 bin 358 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik. Bin 581 ürünün etiketinde yanlış uygulamalar, gramajlarda oynamalar fark ettik. Alo 175 hattına 46 bin 13 başvuru geldi. 15 kişilik kadroyu 30 kişiye çıkardık. Bu hafta mobil uygulama başlatıyoruz. Şikayetle ilgili fotoğraf çekilip gönderilebilecek. Şikayetlerle ilgili gelişmeler telefondan izlenebilecek. Şikayetler merkeze ve ticaret il müdürlüğüne gidecek ve anında tedbir alınacak." 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicilere zarar veren uygulamaların önüne geçmeye yönelik denetimlere ilişkin, "Serbest piyasa ekonomisini desteklemekten yanayız ama bir mecburiyet hasıl olduğu için denetim başlattık. İnşallah bu dönemi atlatırız ve denetimler de ortadan kalkar. Pek isteyerek yaptığımız bir şey değil." dedi.

Bakan Pekcan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ankara'nın, savunma sanayisinde sahip olduğu üstünlüğü pekiştirmenin yanı sıra yazılım, sağlık teknolojileri, iş ve inşaat makineleri imalatında da atılım yaptığını söyledi.

Bakan Pekcan, bakanlık olarak özellikle teknoloji odaklı katma değer üreten projelere desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti. Cumhuriyetin 100. yılında dünya ihracatından yüzde 1,5 pay almayı hedeflediklerini ifade eden Pekcan, desteklerini de bu hedefe yönelik şekillendirdiklerini dile getirdi.

Bakan Pekcan, yeni destekler kurgularken, günün koşullarına göre mevcut destekleri basitleştirip, ulaşılabilir hale getireceklerini ve yeni teknoloji odaklı projelere ilave destekler katmayı planladıklarını bildirdi.

İç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicilere zarar veren uygulamaların önüne geçmeye yönelik denetimlere devam ettiklerini söyleyen Pekcan, "Serbest piyasa ekonomisini desteklemekten yanayız ama bir mecburiyet hasıl olduğu için denetim başlattık. İnşallah bu dönemi atlatırız ve denetimler de ortadan kalkar. Pek isteyerek yaptığımız bir şey değil." diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşlarının taleplerini hızlı şekilde değerlendirip etkin şekilde geri dönüş yaptıklarını aktaran Pekcan, "Şu ana kadar Bakanlığımıza 332 talep geldi, bugünkü talepleriniz ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) hafta sonu ilettiği 200 talep hariç. 332 talebin 270'i Bakanlığımızla ilgiliydi ve cevabını çözümleriyle beraber yazılı olarak ilettik. Uygulayamadığımız, gerçekleştiremediğimiz taleplerin de nedenlerini izah ettik." ifadesini kullandı.

Ürün etiketlerine tarım ilacı ve gübreyi yazabilecek altyapıyı hazırladıklarını anlatan Pekcan, "Tarım ve Orman Bakanlığı bizimle bu bilgileri paylaşırsa ürün ihraç edildiğinde üzerindeki etikette ne kullanıldığı gözükecek. Artık onu kimsenin gümrüklerde tutamaması gerekiyor. Beyanımıza uymuyorsa cezası var, onu da çekeceğiz." dedi.