COVID-19 Gelişmeleri

29 Aralık 2022

COVID-19 (KOVİD-19) Salgını Nedeniyle İtalya'da Alınan Önlemler 

28 Aralık 2022'den 31 Ocak 2023'e kadar, COVID-19 virüsünün olası varyantlarının belirlenmesi ve yayılmasının kontrol altına alınması amacıyla, Çin'den İtalya'ya giriş yapan herkes için Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği'nin güncellenen düzenlemeleri geçerli olacaktır. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre;
 
- İtalya’ya girişten 72 saat önce  moleküler test veya 48 saat önce sürüntüyle yapılan antijen testinin sonucunun negatif olduğuna dair bir belgenin biniş sırasında ibraz etme yükümlülüğü vardır.
- İtalya’da havaalanına varışta veya bu mümkün değilse, ülkeye girdikten sonra  48 saat içinde İtalya’daki  bir yerel sağlık biriminde sürüntü yoluyla yapılacak bir antijen testinden geçme zorunluluğu vardır.
- Antijen testinin "pozitif" sonuçlanması durumunda, yürürlükteki mevzuata uygun olarak “güvene” dayalı izolasyon amacıyla derhal bir moleküler teste tabi tutulma zorunluluğu vardır.
- İzolasyon süresini sona erdirmek için negatif sonuçlarla başka bir antijen veya moleküler test yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
- COVID-19 semptomlarının ortaya çıkmaması kaydıyla, bu hükümler altı yaşından küçük çocuklar için geçerli değildir. İnsan ve eşya taşıma araçlarının mürettebatı ve gezici personeli, AB veya uluslararası kuruluşların görevlileri ve temsilcileri, diplomatik temsilciler, diplomatik misyonların idari ve teknik personeli, yetkililer ve konsolosluk çalışanları, askeri personel, uluslararası görevlerden dönenler dahil olmak üzere benzeri personelin görevlerinin ifasında bu hükümler uygulanmaz (Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği - 28/12/2022, https://www.esteri.it/wp-content/uploads/2022/12/Ordinanza_cina_signed.pdf), (29.12.2022).

İtalya Sağlık Bakanlığı web sayfasında yayımlanan bildirime göre 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren, Avrupa Birliği ülkelerinden ve üçüncü ülkelerden İtalya'ya giriş için Covid 19 Aşı Kartı gerekliliği kaldırılmış bulunmaktadır (https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&id=5411&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto), (08.06.2022).

İtalya'da 1 Mayıstan İtibaren Geçerli Olacak Ülke İçi Kurallar:
Maske Kuralları:
-Tüm Ulaşım araçları, sinemalar, tiyatrolar, hastaneler ve okullarda 15 Haziran'a kadar zorunlu olacaktır.
-Mağazalar, alışveriş merkezleri, süpermarketler, kafeler ve restoranlarda maske zorunlu ol-mayacaktır.
​-Kamu dairelerinde, bankalarda, postanelerde, müzelerde, diskolarda ve ayrıca  kuaför ve  güzellik salonlarında zorunlu olmayacak ancak tavsiye niteliğinde olacaktır.
Aşı Kartı Kuralları:
-1 Mayıstan itibaren uçaklar, trenler, yerel vapurlar ve otobüsler, kapalı spor salonları ve yüzme havuzları, eğlence alanları  ve tören, konferans ve kongre salonları, disko ve oyun salonları, sinemalar, tiyatrolar, konserlere erişim  aşı kartı olmadan  sağlanabilecektir.
-İstisna olarak, 31 Aralık 2022 tarihine kadar hastane ve bakım evleri ziyaretlerinde aşı kartı ibrazı gerekecektir.

1 Mayıstan İtibaren İtalya'ya Giriş Kuralları:
İtalya'dan Yurtdışına Seyahat:  
Aşı kartı (Green Pass)  yine gerekli olacak ancak kurallar  ülkelere göre değişecektir.  Aşı kartı yoksa iyileşme belgesi veya negatif sonuçlu sürüntü testi AB ülkelerine giriş için gerekli olmaya devam edecektir.
İtalya'ya Girişler:
- Sağlık Bakanı'nın kararnamesi uyarınca , İtalya'ya gelen veya yurt dışından dönenler için mevcut kurallar 31 Mayıs'a kadar uzatılmıştır:  Ülkeye girişte aşı kartı veya negatif sonuçlu hızlı antijen testi (en fazla 48 saat öncesinde alınmış) veya negatif sonuçlu moleküler test (en fazla 72 saat öncesinde alınmış) yeterli olmaya devam edecektir. 
- Girişte Eu Passenger Locator Form ( Yolcu Formunun)  doldurulması 1 Mayıs tarihinden itibaren kaldırılacaktır (29.04.2022).

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Şubat 2022 tarihinde Covid-19 salgını önlemlerine ilişkin yeni bir kararname yayımlanmıştır. Söz konusu kararname ile Sağlık Bakanlığı’nın 28 Eylül 2021, 22 Ekim 2021, 14 Aralık 2021 ve 27 Ocak 2022 kararnamelerinde öngörülen tedbirlerin uygulanması sona ermektedir. 1 Mart-31 Mart 2022 tarihleri arasında geçerli olacak yeni Kararname kapsamında yapılan düzenlemeler aşağıda özetlenmektedir:

Daha önce uygulanan ve ülkemizin de E kategorisinde yer aldığı ülke sınıflamaları kaldırılmıştır ve İtalya’ya giriş prosedürleri standart hale getirilmiştir. Bu çerçevede, ülkemizden zorunlu haller dışında giriş kısıtlaması bulunurken, söz konusu tarihler arasında, Covid-19 semptomlarının ortaya çıkmaması koşuluyla, turistik amaçlı ziyaretler dahil kısıtlamalar kaldırılmıştır.

İtalya’ya girenlerin aşağıdaki belgeleri uçağa binmeden önce sunması gerekmektedir.

İtalya’ya yapılacak seyahat öncesinde, “Passanger Locator Form (PLF)” uygulamasına devam edilmekte olup, söz konusu formun doldurulması seyahat öncesi doldurulması zorunludur. 

Avrupa İlaç Ajansı tarafından kabul edilen aşılardan birisiyle aşılanmış olmak ve aşılanma döngüsü tamamlandıktan sonra verilen Green Pass (ülkemizde e-nabız sisteminden alınacak AB Tanımlı Aşı Kartı) veya Covid-19’dan iyileşme sağlandığını gösteren sertifika veya negatif moleküler test (PCR) test sonucu ibrazı zorunludur. 

Yukarıda yer alan belgeler sağlanamadığı durumda, İtalya’ya giriş yapıldıktan sonra, PLF formunda bulunan adreste zorunlu 5 günlük karantina uygulaması ve akabinde negatif sonuçlu moleküler veya antijen test sonucu ibraz edilmesi gerekmektedir.

Altı yaşından küçük çocuklar moleküler veya antijen test zorunluluğundan muaf tutulmaktadır.

“VerificaC19” uygulaması mobil olarak indirilebilmekte ve Türkiye’de alınmış AB Uyumlu Aşı Sertifikasının geçerliliği QR kodu okutularak bu uygulamadan kontrol edilebilmektedir.
 
Aşı Kartı İbraz Etme İstisnaları
- Ulaştırma mürettebatı
- Seyahat Mürettebatı
- 36 saati geçmeyen transit yolcular (https://www.dgc.gov.it/web/app.html), (01.04.2022).

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Şubat 2022 tarihinde Covid-19 salgını önlemlerine ilişkin yeni bir kararname yayımlanmıştır. Söz konusu kararname ile Sağlık Bakanlığı’nın 28 Eylül 2021, 22 Ekim 2021, 14 Aralık 2021 ve 27 Ocak 2022 kararnamelerinde öngörülen tedbirlerin uygulanması sona ermektedir.1 Mart-31 Mart 2022 tarihleri arasında geçerli olacak yeni Kararname kapsamında yapılan düzenlemeler aşağıda özetlenmektedir.

- Daha önce uygulanan ve ülkemizin de E kategorisinde yer aldığı ülke sınıflamaları kaldırılmıştır ve İtalya’ya giriş prosedürleri standart hale getirilmiştir. Bu çerçevede, ülkemizden zorunlu haller dışında giriş kısıtlaması bulunurken, söz konusu tarihler arasında, Covid-19 semptomlarının ortaya çıkmaması koşuluyla, turistik amaçlı ziyaretler dahil kısıtlamalar kaldırılmıştır.
- İtalya’ya girenlerin aşağıdaki belgeleri uçağa binmeden önce sunması gerekmektedir.
- İtalya’ya yapılacak seyahat öncesinde, “Passanger Locator Form (PLF)” uygulamasına devam edilmekte olup, söz konusu formun doldurulması seyahat öncesi doldurulması zorunludur. 
- Avrupa İlaç Ajansı tarafından kabul edilen aşılardan birisiyle aşılanmış olmak ve aşılanma döngüsü tamamlandıktan sonra verilen Green Pass (ülkemizde e-nabız sisteminden alınacak AB Tanımlı Aşı Kartı) veya Covid-19’dan iyileşme sağlandığını gösteren sertifika veya negatif moleküler test (PCR) test sonucu ibrazı zorunludur. 
- Yukarıda yer alan belgeler sağlanamadığı durumda, İtalya’ya giriş yapıldıktan sonra, PLF formunda bulunan adreste zorunlu 5 günlük karantina uygulaması ve akabinde negatif sonuçlu moleküler veya antijen test sonucu ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Altı yaşından küçük çocuklar moleküler veya antijen test zorunluluğundan muaf tutulmaktadır.
- “VerificaC19” uygulaması mobil olarak indirilebilmekte ve Türkiye’de alınmış AB Uyumlu Aşı Sertifikasının geçerliliği QR kodu okutularak bu uygulamadan kontrol edilebilmektedir.
 
Aşı Kartı İbraz Etme İstisnaları
- Ulaştırma mürettebatı
- Seyahat Mürettebatı
- 36 saati geçmeyen transit yolcular (https://www.dgc.gov.it/web/app.html), (25.02.2022).

İtalya Sağlık Bakanlığı'nın 28 Eylül 2021 tarihli genelgesinde "Kovid-siz Turizm Koridoru" uygulamasına Küba, Singapur, Türkiye, Tayland (Phuket adasıyla sınırlıdır), Umman ve Fransız Polinezyası da eklenmiştir.  Söz konusu uygulamanın süresi 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.  

1 Şubat 2021 tarihinden itibaren Türkiye'nin de yer aldığı  "Kovid-siz Turizm Koridoru" kapsamında yer alan ülkelere seyahat edecek yolcular, uçağa binmeden önce kontrol görevlilerine, sadece tur operatörü tarafından kendilerine verilen ve seyahatle ilgili bilgileri içeren "Kovid-siz Turizm Koridoru" için "Seyahat Kartı"nı ibraz etmek zorundadır. Bu belge, seyahate ilişkin konaklama tesisi bilgileri ve Kovid politikası bilgilerini içeren bir formdur. 

"Kovid-siz Turizm Koridoru" kapsamında tur operatörleri, Sağlık Bakanlığının yetkili kurumlarına, en az beş gün önceden,  İtalya’ya dönen yolcuların listesini ve yolcunun hangi ülkeden ve havalimanından ülkeye giriş yapacağını  bildirmek zorundadır.

"Kovid-siz Turizm Koridoru" uygulamasında aşağıda belirtilen şartları sağlayan yolculardan İtalya'ya dönüşlerinde karantina uygulaması yapılmayacaktır:
- Geçerli Aşı kartı veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirdiğini gösterir belge,
- İtalya'dan ayrılmadan ve İtalya'ya gelmeden  48 saat önce negatif sonuçlu test,
- Seyahat süresinin 7 günü geçmesi durumunda İtalya'ya varıştan sonra Covid-19 testinin tekrar edilmesi.

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle, İtalya'dan Türkiye'ye gerçek kişilerin bireysel olarak değil, ancak tur operatörleri aracılığıyla yukarıda sayılan prosödürleri yerine getirerek turizm amaçlı seyahat edebilecekleri değerlendirilmektedir (31.01.2022)

2022 yılının ilk ayları İtalya'da düzenlenmesi ön görülen bazı fuarların,  Uluslararası katılımın olacağı göz önünde bulundurularak, Covid-19 salgınının yeni dalgası Omicron varyantıyla beraber yükselen vaka sayıları sebebiyle fuar organizatörleri tarafından iptali ya da ertelenmeleri gündeme gelmiştir. İptali ve ertelenmesi gerçekleşen ve ertelenme ihtimali olan fuarlar aşağıda belirtilmektedir;

- International Vicenzaoro (Altın, değerli taş, Takı ve Mücevherat) ve  T-GOLD (Altın, Değerli taş Makina ve Ekipmanları) Fuarları (Kış edisyonu) - Vicenza,  21-26.01.2022 tarihi yerine 17-21.03.2022 tarihine ertelendi,
- Marca by Bolognafiere - Private Label Conference and Exhibition Bologna, Italy 19-20.01.2022 tarihi yerine 12-13.04.2022 tarihine ertelendi,
- ARTE FIERA - International Fair for Contemporary Art Bologna,  21-23.01.2022 İptal edildi.
- SIGEP (Dondurma, Tatlı, Şekerleme ve Fırıncılık, Gıda Fuarı) Rimini,  22-26.01.2022 tarihi yerine 12-16.03.2022 tarihine ertelendi,
- HOMI Life Style Fuarı, Milano 27-30.01.2022 ertelenmesi tartışılıyor,
- TRANSPOTEC & LOGITEC - Transport & Lojistik fuarı Verona, 27-30.01.2022 tarihi yerine 12-15.05.2022 tarihine ertelendi,
- La Borsa Internazionale del Turismo (BIT) - Turizm Fuarı Milano, 13-15.02.2022 tarihi yerine 10-12.04.2022 tarihine ertelendi,
- MIDO Eyewear Show (Gözlük,optik fuarı) - Milano, 12-14.02.2022 tarihi yerine 30.04.2022- 02.05.2022 tarihine ertelendi,
- International Salone del Mobile - Mobilya ve Tasarım Fuarı, Milano 5-10.04.2022 ertelenmesi tartışılıyor (13.01.2022).

İtalya'da geçtiğimiz Eylül ayında çıkarılan Kanun Hükümünde Kararname ile, 15 Ekim 2021 tarihinden itibaren kamu ve özel sektör çalışanlarının tümünün iş yerlerine girişte geçerli aşı kartı ibraz etmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bununla birtlikte, İtalya Ulaştırma Bakanlığı tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan sirkülerde, yabancı tır sürücülerinin yük indirme bindirme faaliyetleri için işyerleri/fabrika girişlerinde önceden belirlenen alanlarda söz konusu faaliyetlerin farklı personel tarafından yapılması şartıyla, aşı kartı (green pass) ibrazı istenmeyeceği bildirilmiştir. Ancak İtalya’ya girmeden önce  “Passenger Locator Form” doldurulması uygulaması devam etmektedir (https://wiki.unece.org/display/CTRBSBC/Italy) (15.10.2021).

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından imzalanan yeniden açılış kararnamesi 19 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, yaz sezonu için kısıtlamaları kademeli olarak gevşetmektedir.Kararname ile spor salonları ve yüzme havuzları, alışveriş merkezleri, bahis salonları ve benzerleri, kongre ve eğitim kursları, kapalı alan kafeteryalar ve restoranlar, kayak merkezleri, stadyumlar ve eğlence parklarının faaliyetleri yeniden düzenlenmiştir.

Ayrıca, aşı uygulamasının ilk dozundan itibaren “Yeşil Geçiş” sertifikası veya “Avrupa'da seyahat sertifikası” edinmeye dair kuralları da getirmektedir.

Yeni kararname ile 21 Haziran tarihine kadar sokağa çıkma yasağı saat 23:00-05:00 saatleri arasına almaktadır. Düşük riskli sarı bölgelerde 21 Haziran 2021'den itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırılacaktır.
 
Restoranlar: 1 Haziran 2021'den itibaren sarı bölgelerde, restoran hizmetleri faaliyetleri kapalı ve iç mekanlarda da verilebilecektir. Salgın esnasında yaşanan 514 bin iş kaybı ve 22 bin işyerinin kapanması göz önüne alındığında beklenen bir karar olmuştur. Fipe-Confcommercio yıllık raporuna göre 2020 yılında işletmelerin %97,5'inin ciro kaybettiği ve 10 restorandan 6'sından fazlası için cirodaki düşüş, önceki yılın cirosunun %50'sini aşmıştır. 2021'de ise cironun ortalama olarak %20 düşük kalacağı, toparlanmanın "2022-2023" de olması beklendiği belirtilmiştir.
 
Alışveriş Merkezleri: Sarı bölgelerde 22 Mayıs 2021 tarihinden itibaren pazarlarda ve alışveriş merkezlerinde bulunan ticari işletmelerin faaliyetleri tatil günlerinde ve tatil öncesi gerçekleşebilir. Bu, kapatmalar ile geçen bir yıldan sonra, sektördeki 800.000 işçinin devam etmesi anlamına gelmektedir” (Ulusal Alışveriş Merkezleri Konseyi Başkanı Roberto Zoia).
 
Spor Salonları, Yüzme Havuzları, Sağlık Merkezleri: Sarı bölgelerde, 24 Mayıs 2021'den itibaren spor salonları yeniden açılacak; 1 Temmuz 2021'den itibaren yüzme havuzları ve yüzme merkezleri ile sağlık merkezleri açılacaktır.
 
Dış Mekan Spor Etkinlikleri: 1 Haziran 2021'den itibaren açık havada ve 1 Temmuz 2021'den itibaren kapalı alanlarda halkın spor etkinliklerinde yer almalarına izin verilmiştir. Ancak izin verilen kapasitenin yüzde 25'ini aşılamaz ve maksimum seyirci sayısı dış mekan tesisleri için 1.000'i ve iç mekan tesisleri için 500'ü geçemez.
 
Bahis Salonları ve Kumarhaneler: 1 Temmuz 2021'den itibaren sarı bölgelerde, oyun salonları, bahis odaları ve kumarhanelerin faaliyetlerine izin verilmektedir
 
Tema ve Eğlence Parkları ve Gece Kulüpleri: 15 Haziran 2021'de sarı bölgelerde tema ve eğlence parkları yeniden açılabilecektir fakat, hem açık hem de kapalı alanda faaliyet gösteren diskoların faaliyetleri askıya alınmaya devam etmektedir.
 
Törenler ve Sosyal Tesisler: Sarı bölgelerde, 1 Temmuz 2021'den itibaren kültür merkezleri, sosyal merkezler ve rekreasyon merkezleri yeniden açılacaktır. 15 Haziran 2021'den itibaren sarı bölgelerde, cenaze ve düğünler, katılımcıların “Green Pass” sertifikalarından birine sahip olmaları şartıyla kapalı alanlarda bile izin verilmektedir.
 
Müzeler ve Kültürel Yerler: Sarı bölgelerde, müzelerin ve kültür enstitülerinin halka açılması, binanın büyüklüğüne ve özelliklerine bağlı olarak koşullu olarak garanti edilmektedir. Kanun hükmünde kararname halen toplanmalardan kaçınılmasını sağlar ve en az bir metrelik mesafelerin korunmasını yeniler. 2019 yılında bir milyonu aşan ziyaretçi sayısı kaydeden kurum ve kültür mekanları, Cumartesi ve resmi tatillerde rezervasyonla açılacaktır. Tüm devlet müzeleri ve kültür yerlerine her ayın ilk Pazar günü uygulanan ücretsiz erişim olanağı askıya alınmıştır.
 
Yeşil Geçiş (Green Pass): İtalya içi dolaşım amaçlı Kovid-19 yeşil sertifikası veya Avrupa'ya seyahat için verilecek Yeşil Geçiş sertifikası aşılamanın tamamlandığı tarihten itibaren dokuz ay boyunca geçerli olacaktır.

(https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2021/05/18/21G00078/sg) (19.05.2021).

 İtalya'nın önemli gazetelerinden biri olan "Il Sole 24 Ore” gazetesinin 05 Mayıs 2021 tarihli sayısında; dolaşım için aşı sertifikası, iyileşme sertifikası veya negatif sürüntü testinin yeterli olacağı,15 Mayıs'ta sona erecek olan kararnamenin süresinin uzatılmayacağı, yeni düzenleme ile AB, ABD ve İsrail'den gelen kişiler için karantina öngörülmeyeceği haberlendirilmiştir (https://amp24.ilsole24ore.com/pagina/AEMsvCG). İtalya'ya girişlere yönelik kısıtlamaları turizm açısından hafifleten bu gelişmenin aynı zamanda  iş amaçlı seyahatler için uygulanan 120 saatlik süre sınırlamasını da olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir (05.05.2021).

Korona virüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde, 06/11/2020 Cuma günü yeni bir Başbakanlık Kararnamesi yürürlüğe girmiştir. Ulusal Kararname’de salgının en yoğun görüldüğü bölgeler kırmızı (riskli bölge) olarak ayrılmış ve görev bölgemiz Lombardiya’nın da yer aldığı kırmızı bölge için tedbir şartları ağırlaştırılmıştır. Ulusal Kararnameden farklı olarak bazı ilaveler yapılmıştır. Kararnameye ilişkin hususlar aşağıda sunulmaktadır.
 
Kırmızı Bölge (en riskli) : Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria
Turuncu Bölge (orta riskli): Puglia, Sicilia
Sarı Bölge (az riskli) : Abruzzo, Basilicata, Campania, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Molise, Sardunya, Liguria, Marche, Toskana, Umbria, Veneto, Trento ve Bolzano
 
SARI KATEGORİ (Ulusal düzeyde uygulanan tedbirler):
- Vatandaşlar 22:00’dan sonra evlerinden iş, gereklilik ve sağlık nedenleriyle çıkabilirler ve  bu hareketlerine ilişkin bir beyanname ibraz etmek zorundadırlar.
- Müze ve sergiler kapatılacaktır.
- Yüz yüze atölye çalışmaları dışında, liselerde eğitim %100 oranında uzaktan yapılacaktır.
- Kreşler, ilk ve orta okullarda yüz yüze eğitime devam edecektir. Altı yaşın altındaki çocukların dışında tüm öğrencilerin maske takması zorunludur.
- Eczaneler, marketler, tütün ve gazete bayileri hariç, orta ve büyük ölçekte satış yapan alışveriş merkezleri hafta sonu kapalı olacaktır.
- Yerel ulaşım ve bölgesel demiryolu taşımacılığındaki azemi kapasite %50 olacaktır.
- Kafeterya, bar ve restoranlar 18:00’da kapanacaktır. Ancak pazar öğle yemeği için açık kalma imkanı sağlanacaktır. Restoranlarda bir masada azami dört kişinin oturmasına izin verilecektir.
- Otellerde ve diğer konaklama tesislerinde yemek servisi sadece kendi müşterileri ile sınırlı olacaktır.
- Kamu ve özel sektörde işe alım sınavları askıya alınacaktır.
- Kafeteryalarda bahis ve oyun köşeleri kapatılacaktır.
- Kuaför ve Berberler açık olacaktır.
- İş, eğitim veya sağlıkla ilgili nedenler dışında gün boyunca halkın toplu taşıma veya özel vasıtalarıyla seyahat etmemeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir.
 
TURUNCU KATEGORİ (Sarı kategoride uygulanan ve aşağıdaki unsurlara tezat teşkil etmeyen tedbirlere ilaveten):
- Kanıtlanmış iş, sağlık ve acil ihtiyaçlar dışında, bölge içi ve dışındaki seyahatler ile belediyeler arası yer değişikliğinde bulunmak yasaktır.Kişilerin ikametgahına dönmesine ise izin verilir.
- İkram ve kantin hizmetleri dışında kafeteryalar restoranlar dondurmacılar hastaneler dahil olmak üzere yiyecek hizmetleri askıya alınacaktır. Yalnızca evlere servis hizmeti ile yemek servisine izin verilecektir.
- Kuaför ve berberler açık olacaktır.
-Vatandaşların hareketlilikleri iş, gereklilik ve sağlık nedenleriyle sınırlandırılmış olup, vatandaşlar bu kapsamdaki hareketliliklerine ilişkin beyanname ibraz etmek zorundadırlar.
 
KIRMIZI KATEGORİ (Sarı kategoride uygulanan ve aşağıdaki unsurlara tezat teşkil etmeyen tedbirlere ilaveten):
- İş, gereklilik ve acil durumlar dışında bölge içi ve dışındaki seyahatleri ile belediyeler arası yer değişikliğinde bulunmak yasaktır.
- Eczaneler, marketler, tekel ve gazete bayileri dışında kapalı ortamda perakende satış yapan mağazalar ve gıda dışı malların satıldığı pazarlar kapatılacaktır.
- Kafeteryalar, restoranlar, dondurmacılar, pastaneler kapatılacaktır. Evlere servis hizmeti ile yemek servisine 22:00’a kadar izin verilecektir.
- Açık havada gerçekleştirilen toplu spor faaliyetleri askıya alınacaktır.
- Vatandaşların, evlerinin yakınında bireysel spor aktiviteleri (yürüyüşler) gerçekleştirmesine izin verilecektir. Bu faaliyetlerde, diğer kişilerle asgari bir metrelik mesafeye riayet edilmesi ve maske kullanılması zorunlu olacaktır.
- Anaokulu, ilkokul ve ortaokul birinci sınıfta yüz yüze eğitime izin verilecektir. Ortaokul ikinci ve üçüncü sınıflar ile liselerde uzaktan eğitime geçilecektir.
- Kuaförler ve berberler açık olacaktır (09.11.2020).

Korona virüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde, 24/10/2020 Ulusal Kararname tüm İtalya kapsamında olmakla beraber buna ek olarak Lombardiya Bölge İdaresi (Regione Lombardia) Covid-19'un yayılımının önlenmesi amacıyla ilave bir yönetmelik yayınlamıştır. Ulusal Kararname’den farklı olarak salgının en yoğun görüldüğü Lombardiya Bölgesi için bölgesel olarak uygulanacak bu yönetmelik ile şartlar ağırlaştırılmış ve bazı ilaveler yapılmıştır. Ekte, İtalyanca Yönetmelik arz edilmektedir. 21/10/2020 tarihli 623 sayılı Kararname (Başta Milano olmak üzere, sadece Lombardiya bölgesi için geçerlidir) Yönetmelik 26 Ekim Pazartesi günü yürürlüğe girecek ve 24 Kasım'a kadar geçerli olacaktır. Söz konusu Yönetmelikte belirtilen hususlar aşağıda kısaca sunulmaktadır:

- GECE HAREKETLERİNE İLİŞKİN KISITLAMALAR: Lombardiya Bölgesi'nde, saat 23.00'dan 05.00'a kadar, iş ihtiyaçları, zorunluluk durumları, acil durumlar veya sağlık nedenleri dışında belirtilen saatlerde dışarıda bulunulmasına izin verilmemektedir. Her durumda, kişinin evine, meskenine veya ikametgahına dönmesine izin verilir. Belirtilen sürelerde dışarıda bulunanların yanlarında beyannamelerini göstermeleri gerekmektedir.

- HAFTA SONU BÜYÜK MAĞAZA VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE İLİŞKİN KISITLAMALAR: Cumartesi ve Pazar günleri büyük mağazalar ve  alışveriş merkezleri içindeki perakende işletmeler kapatılacaktır. Bu hüküm, gıda ürünleri, evcil hayvan yemi ve ürünleri, kozmetik ve kişisel hijyen ürünleri, ev temizlik ürünleri, bitki ve çiçek bakımı ürünleri, eczaneler, tekel bayii ve tütün ürünleri satışını yapan işletmeleri kapsamamaktadır.

- KAMU YERLERİNDE ALKOL TÜKETİMİ YASAĞI: Parklar, bahçeler ve halka açık villalar dahil olmak üzere tüm kamu alanlarında her tür alkollü içecek tüketimi yasaktır.

- UZAKTAN ÖĞRETİM: 26 Ekim'den itibaren, üst orta okullar ve ikinci derece mesleki eğitim kurumları, faaliyetlerini uzaktan gerçekleştirme koşulları mevcut olanlar, özel eğitim ihtiyacı dışında, tüm sınıflar için uzaktan eğitim sistemini uygulamak zorundadır. Diğer kurumların da uzaktan eğitim yapabilmeleri için gerekli olan altyapıyı en kısa sürede uygulamaya koymaları şiddetle tavsiye edilmektedir (laboratuar faaliyetleri hariçtir). Ayrıca okul yöneticilerinin, okul girişlerini ayırması ve uygun olacak ilave tedbirler getirmesi tavsiye edilmektedir. Üniversitelerin de mümkün olduğunca uzaktan eğitimi teşvik etmeleri önerilmektedir (27.10.2020).

24 Ekim 2020 tarihinde İtalya'da Covid-19 pandemisine bağlı olarak yeni önlemler alınmış olup, söz konusu kararname ile uluslararası fuarların da faaliyetlerinin durdurulduğu, ancak tüm üretim ve ticari faaliyetlerin sağlık kurallarına uymaları koşuluyla devam edeceği belirtilmektedir (24.10.2020).

İtalyan Kamu Kurumlarında esnek çalışmanın %50 oranında teşvik edilmesi ve fiziki ortamda toplantı yapılmasının önerilmemesine dair bir Kararname yayımlanmıştır. Diğer yandan, resotoran ve kafelerin saat 24:00 e kadar açık olmalarına izin verilmekte, uluslararası fuarlara yönelik bir kısıtlama da öngörülmemektedir (21.10.2020).

İtalya Bakanlar Kurulu, 7 Ekim 2020 tarihinde, Covid-19 virüsünden kaynaklanan salgında artan sağlık riskine bağlı olarak İtalya'da olağanüstü halin (OHAL) 31 Ocak 2021'e kadar uzatılmasına karar vermiştir. 13 Ekim 2020 tarihinde ise 3 Kasım 2020 tarihine kadar yürürlükte kalacak olan yeni bir Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile ülke listeleri yayımlanmış ve her bir listeye yönelik yönelik belirli sınırlamalar ve istisnalar öngörülmüştür. Kanıtlanmış iş gerekçesi, sağlık veya mutlak acil ihtiyaç durumlarında 120 saati geçmeyen bir süre için İtalya'ya giriş yapan tüm kişilerin karantinadan muaf olmaları kuralı devam etmekle birlikte İtalya'da düzenlenecek olan uluslararası fuarlara katılmak isteyen kişi firma veya organizatör firmalara yönelik istisnalar öngörülerek İtalya Sağlık Bakanlığı ön izine tabi tutulmuştur. Kararname 3 Kasım 2020 tarihine kadar geçerli olacaktır. İtalya’ya ve İtalya’dan yapılacak seyahatler ile ilgili olarak İtalya Dışişleri Bakanlığı sayfasında yayımlanan hususlar aşağıda sunulmaktadır (https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html ) :

İtalya Bakanlar Kurulu, 7 Ekim 2020 tarihinde, covid-19 virüsünden kaynaklanan salgının yayılmasında artan sağlık riskinin bir sonucu olarak, ulusal topraklardaki olağanüstü halin (OHAL) 31 Ocak 2021'e kadar uzatılmasına karar vermiştir (İtalya’da OHAL ilk kez 31 Ocak 2020 tarihinde 6 ay geçerli olacak şekilde ilan edilmiş, daha sonra sırasıyla 15 Ekim 2020 ve 31 Ocak 20201 tarihine kadar tekrar uzatılmıştır). 13 Ekim 2020 tarihinde ise bir ay boyunca yürürlükte kalacak olan yeni bir Bakanlar Kurulu Kararnamesi (DPCM) çıkarılmıştır. Bu Kararname, bir önceki Kararname ile düzenlenen İtalya’dan yurtdışına / yurtiçine seyahatler ile ilgili düzenlemeleri kısmen değiştirmektedir. Kararname ile İtalya ulusal topraklarının belirli bölgelerine yönelik sınırlamalar veya belirli devletlerden ve yabancı bölgelerden gelenlere yönelik belirli sınırlamalar öngörülmüştür (13 Ekim 2020 tarihinde çıkan Kararname (DPCM) farklı sınırlamaların öngörüldüğü bir dizi ülke listesine dayanmaktadır. Bu ülke listeleri kararnamenin 20 no’lu ekinde yer almaktadır: https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2020/10/13/20A05563/sg).

İtalya Dışişleri Bakanlığı sayfasında yayımlanan bu değişiklikler ile İtalya içerisindeki Bölgesel Yönetimlerinin, bazı yabancı devletlerden veya bölgelerden gelenlere belirli yükümlülüklere uyulması istenebileceği belirtilerek, İtalya'ya giriş yapacakların bulunulan ülkeden ayrılmadan önce, gidilecek İtalyan bölgelerde uygulanan ek hükümleri doğrudan onlarla iletişime geçerek veya ilgili web sitelerini ziyaret ederek kontrol etmeleri önerilmiştir. (http://www.regioni.it/regioni-online/ , https://www.gazzettaufficiale.it/dettaglioArea/12). Şu anda yürürlükte olan İtalyan mevzuatına göre yurtdışına giden veya İtalya'ya dönmesi gerekenler için doldurulacak bir beyanname mevcuttur. Bu beyanname tamamen bilgilendirme amaçlıdır, yasal bir değeri yoktur ve İtalya'ya veya varış ülkesine girişi garanti etmez.

İtalya Dışişleri Bakanlığı sayfasında devamla; “Şüphe durumunda, İtalya'ya dönüş için Sınır Polisi, İl idaresi veya bölgedeki yetkili sağlık otoritesi ile iletişime geçilmesi tavsiye edildiği, İtalya'dan yurtdışına seyahat için ise ViaggiareSicuri portalinde İlgilenilen ülke kısmının incelenmesi ve ayrıca İtalya'da ilgilenilen ülkenin Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçilmesi önerilir” uyarısı yapılarak ilgili portalin linki paylaşılmaktadır: http://infocovid.viaggiaresicuri.it/ (16.10.2020).
 

İtalya Hükümetinin 8-30 Eylül 2020 tarihleri arasında geçerli olacak 7 Eylül 2020 tarihli kararı ile 20-23 Eylül tarihlerinde Milano'da düzenlenecek olan Micam, Mipel ve Lineapelle gibi Milano moda etkinliklerine katılmak isteyen yabancı ziyaretçiler için karantina kuralının uygulanmayacaktır. Söz konusu karar çerçevesinde, karantina önlemlerine istisna olarak, gerekli belgelerin (davet mektubu, etkinlik kaydı ve hepsinden önemlisi, yolcunun ayrılmadan 72 saat önce bir pamuklu çubuk kullanarak moleküler veya antijenik bir test yaptığını belirten Covid-19 negatif sonucunu onaylayan sertifika) ulaştırma şirketine ve kontrolden sorumlu kuruluşlara ibraz edilmesi yeterli olacaktır. Diğer yandan, Micam fuar alanı içinde sağlık güvenliği konusunda da ek çalışmalar yapılmıştır. Alınan yeni tedbirlerle; girişlerde termal kameraların bulunması, koridorların daha geniş ve güvenli olması, pavyonların her gün dezenfekte edilmesi, fuar alanında sıklıkla dezenfektan dispenseri ve maske bulundurulması sağlanacaktır (https://www.corriereadriatico.it/fermo/coronavirus_ultime_notizie_fermo_agenti_commericali_estero_senza_quarantena_assist_mica_mipel_calzaturiero-5448504.html(08.09.2020).

21 Mayıs 2020 tarihinde kontrol birimlerine gönderilen İtalya İçişleri Bakanlığının bir sirküleri ile , İtalya'ya giriş yapacak tüm tır sürücülerinin "seyahat eden personel" olduklarını ispatlayan basit bir beyanname örneği doldurarak herhangi bir süre kısıtlaması veya formaliteye tabi olmadan ülkeye giriş yapabilecekleri belirtilmiş, aynı bilgi, 29 Mayıs 2020 tarihinde İtalya Ulaştırma Bakanlığından da teyit edilmiştir. Bahsedilen beyannamelerin 2 Haziran 2020 tarihine kadar doldurulabileceği, bu tarihten sonra bir beyanname doldurma zorunluluğunun da kalkacağı Roma Ticaret Müşavirliğimiz tarafından öğrenilmiştir. İtalya'da süre kısıtlamalarının kalkması ile ülkemiz tır sürücülerinin süre kısıtına bağlı sebeplerle ödemek durumunda oldukları para cezaları artık bir risk teşkil etmemektedir (29.05.2020)

İtalyan Hükümeti, 3 Haziran'a kadar bölgeler arası seyahatin sadece iş, sağlık ve aciliyet nedeniyle mümkün olacağını, bu tarihten itibaren, İtalya'nın her yerinde, verilerin cesaret verici olmaya devam ederse, Avrupa Birliği ülkeleri içinde seyahat edilmesine izin verileceğini, İtalya'ya gelenler için karantinaya girme zorunluluğunun ise bulunmayacağını belirtmiştir. Daha önce de belirtildiği gibi ticari faaliyetlerle ilgili olarak da perakende mağazaların (giyim, ayakkabı vb.), kişisel bakımla ilgili faaliyetlerin (kuaförler, berberler ve güzellik merkezleri) ve işletmelerin (barlar, restoranlar, pizzacılar, dondurma salonları, barlar vb.) 18 Mayıs'tan itibaren yeniden faaliyete geçeceğini duyuran Başbakan Conte, tüm bu açılımların
Bölge yönetimlerinin epidemiyolojik eğrinin kontrol altında olduğunu ve güvenlik protokollerinin kabul edildiğini açıklaması şartıyla gerçekleşeceğini belirtmiştir. Yine Pazartesi gününden itibaren belirli güvenlik protokollerini yerine getirmeleri şartı ile, kumsallardaki tesislerin de faaliyetlerine başlayacakları, takımların antrenman yapmasına izin verileceği ve müzelerin sanatseverlere yeniden açılacağı da ifade edilmiştir (25.05.2020).

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte 26 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, İtalya’da ölümlerin ve bulaşma eğrisinin düşmesi ile 4 Mayıs 2020 tarihinden itibaren İtalya’nın salgın sürecinden normalleşmeye dönüş için ikinci aşamaya geçeceğini ilan etmiştir. Başbakan Conte konuşmasında özetle, 4 Mayıs’tan itibaren bazı karantina tedbirlerini gevşeteceklerini, sözkonusu ikinci aşamada virüsle birlikte yaşamak zorunda olunduğunu, bu sebeple sorumlu şekilde hareket edilerek, sosyal mesafe kuralına uyulmasının kritik önem arzettiğini, kurallara riayet edilmediği takdirde, hastalığın yayılma eğrisinin artış göstereceğini ve ölümlerin artacağını, bu durumun ülkede telafisi güç bir hasar yaratacağını vurgulamıştır.
 
Başbakan Conte, vatandaşların bulundukları bölge içindeki yakın akrabalarını gerekli sosyal mesafeye riayet etmek ve maske takmak koşuluyla ziyaret etmelerine izin verileceğini, cerrahi maskelerin fiyatı düşürülmek ve KDV uygulanmamak suretiyle 0,50 Avro karşılığında satılacağını, serbest çalışanlara yönelik yardımların artırıldığını, 10’dan az çalışanı bulunan şirketlere kira ve faturaların ödenmesinde yapılacak katkılara ilaveten, geri ödemesiz bir destek sağlamak için çalışacaklarını, turizm sektörünün güçlü bir ekonomik desteğe ihtiyaç duyduğunun farkında olduklarını, bu çerçevede kapsamlı bir ekonomik kararname üzerinde çalıştıklarını ifade etmiştir.

Mevcut karantina durumunun kademeli olarak açılması planınını içeren ikinci aşamaya göre:
- 27 Nisan 2020 tarihi itibariyle; dış tedarik zincirine bağlantısı olan tüm üretim ve inşaat şirketleri planlama ve organize olmaya başlayabilecekler,
- 4 Mayıs 2020 tarihi itibariyle; dış tedarik zincirine bağlantısı olan tüm üretim ve inşaat şirketleri açılmış olacak ve toptan satış faaliyetlerine (yapı malzemeleri ve inşaat faaliyetleri dahil) başlayabilecekler, kafe ve restoranları sadece “take-away” ve eve teslim faaliyetleri ile açılabilecekler, şantiyeler, parklar, ibadet yerleri açılabilecek ve 15 kişi ile sınırlı cenaze törenleri başlayabilecek,
- 18 Mayıs 2020 tarihi itibariyle; perakende satış faaliyetleri faaliyete geçebilecek,
- 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle; kafe, restoran, kuaför ve güzellik merkezleri, müze ve kütüphaneler ve spor faaliyetleri müşteri kabul ederek ve sağlık kurallarına uyarak faaliyete başlayabileceklerdir (27.04.2020).
 
İtalya’da karayolu taşımacılığına ilişkin alınan genel önlemler ve TIR şoförlerine yönelik uygulamalar hakkında genel bilgiler aşağıda sunulmaktadır:

COVID-19 (KOVİD-19) salgınına bağlı olarak 10 Mart 2020 tarihi itibariyle İtalya’da kişilerin hareketliliği, iş, sağlık ve gıda temini gibi zaruri olduğu ispatlanabilen gerekçelerle sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, deniz, hava ve demiryollarında olduğu gibi karayolu yolcu taşımacılığı ve toplu taşıma da önemli ölçüde azaltılmıştır.
 
Salgın nedeniyle zaruri olmayan birçok sektörde üretim askıya alınmakla birlikte, ülke içindeki mal taşımacılığında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Taşımacılığın bir iş gerekçesi olarak kabul edilmesi nedeniyle taşımayı gerçekleştiren kişiler de malın teslimatı ve toplanmasıyla sınırlı kalmak kaydıyla, ülke içinde hareket edebilmektedir.
 
COVID-19 (KOVİD-19) krizinin başlangıcından bugüne kadar İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, İtalya’da deniz, hava, kara ve demiryoluyla ulaşım ve taşımacılığı düzenleyen çok sayıda kararname yayımlamışlardır. 10 Nisan 2020 tarihli, İtalya Başbakanlık Kararnamesine göre, yurtdışından İtalya’ya her türlü araçla giriş yapan şahısların 14 gün kişisel tecrit uygulama zorunluluğuna ilişkin Kararnamesinde yer alan hükümlere göre:
 
- İspatlanmış iş ihtiyaçları nedeniyle İtalya’ya özel araçla giriş yapanların (İtalya’da kayıtlı Ofisi olmayan şirketlerin uluslararası yük taşımacılığı yapan sürücüleri dahil) kişisel tecrit uygulama zorunluluğu olmadığı (menfi), ancak 72 saat içinde (gerekli ve belirli durumlarda bu süre azami 48 saat daha uzatılmaktadır) ülkeyi terk etmek zorunda oldukları belirtilmektedir. Buna ilaveten, bahsekonu kişilerin İtalya’ya ispatlanmış iş gerekçesiyle giriş yaptıklarına dair İngilizce tercümesi ekte sunulan ayrıntılı beyannameyi doldurmaları ve ülkeye girişlerinde yerel sağlık makamının (ASL) önleyici birimine (Dipartimento di Prenvenzione) bilgi vermeleri gerekmektedir.
 
- Aynı şekilde iş gerekçesiyle İtalya’dan araçla transit geçenlerin de bahsekonu beyannameyi doldurmaları, ve bir örneği aşağıdaki linkte sunulan beyannameyi doldurmaları, yerel sağlık birimine bilgi vermeleri ve 24 saat içinde (gerekli ve belirli durumlarda kalış süresi 12 saat daha uzatılmaktadır) ülkeyi terk etmeleri zorunludur. Bu sürelerin aşılması halinde 14 gün boyunca güvene dayalı (kişisel) tecrit ile iletişim ve sağlık gözetimi yükümlülükleri uygulanmaktadır
(http://www.mit.gov.it/sites/default/files/media/documentazione/2020-04/LAST%20unofficial%20courtesy%20translation%20into%20English%20%286%29.pdf).
 
İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın COVID-19'un (KOVİD-19’un) ulaştırma ve lojistik sektöründe yayılmasının önlenmesine dair 20 Mart 2020 tarihinde yayımladığı protokoldeki yük taşımacılığına ilişkin düzenlemeler de özetle aşağıda sunulmaktadır:
 
- Yük taşıyan araçların sürücüleri, eldiven ve maskeleri yoksa aracın içinde kalmalıdır. Sürücünün kişisel koruyucu ekipmanı yoksa dahi, araç yükleme / boşaltma noktasına erişebilir, ancak sürücü araçtan inmemeli ve diğer operatörlere bir metreden fazla yaklaşmamalıdır.
 
- Yükleme / boşaltma noktasında, malların yüklenmesi / boşaltılması ve belgelerin alınması / teslim edilmesi için işlemlerin, operatörler ve sürücüler arasında doğrudan temas kurulmayacak şekilde veya bir metrelik mesafeye kati olarak uyulması suretiyle gerçekleşmesi sağlanmalıdır.
 
- Sürücülerin kendi şirketlerinin dışındaki ofislere, malların yükleme / boşaltma noktasındaki yöneticilerin günlük temizliğini ve uygun el yıkama dezenfektan jelin mevcudiyetini garanti etmesi gereken özel tuvaletleri kullanmak dışında, hiçbir sebeple erişmelerine izin verilmez.
 
- Bir metre mesafede çalışmanın mümkün olmadığı durumlarda, içerde veya açık havada maske takılması zorunludur.
 
Yukarıda yer alan maddelerde görüldüğü üzere, İtalya’da kayıtlı ofisi olmayan firmaların sürücüleri 14 günlük karantina uygulamasına tabi olmaksızın ülkeye giriş yapabilmekte, bununla birlikte İtalya’daki işlerini 72 saat süre içinde tamamlamaları ve ülkeden transit geçişlerini 24 saat içinde sonlandırmaları beklenmektedir. Söz konusu uygulama mevcut haliyle, sürücülerin vatandaşlığına bakılmaksızın, nakliyat firmalarının İtalya’da ofislerinin bulunup bulunmadığı kriterini esas almaktadır (18.04.2020).

Ülkenin Slovenya ile olan 6 sınır kapısı dışında sınırlar kapalıdır (ticari mallar serbest bırakılmıştır). Bu 6 kapı da sadece tıbbi malzeme ve temel ihtiyaç tedariği için açıktır. İsviçre ile sınırlar ticari mallara serbest ancak İtalyan vatandaşlarının girmesine kapalıdır. İsviçre vatandaşları ve sınır ötesi işçilere ise açıktır. Fransa ile bir kısıtlama yoktur. Avusturya ile sınırlar ticari malların ve kişilerin dolaşımına açık olmakla beraber İtalya'dan gelenlerden son 4 gün içerisinde COVID-19 (KOVİD-19) testinin negatif olduğunu gösteren rapor istenmektedir. 

30 Mart’tan itibaren transit geçişlerde  İtalyan sanayinin büyük bir kısmının, özellikle otomotiv sanayinin, kapalı olmasından dolayı düşüş yaşanmasının kaçınılmaz olmakla beraber, bu durumun birkaç hafta içerisinde düzene gireceği düşünülmektedir.

Öte yandan, İtalya’da alınan önlemler, ülkede mahsur kalan yabancılardan vizesi bitenlerin vize bitim sürelerinin askıya alınmasını da kapsamaktadır (26.03.2020).