Bolivya, Topraklarındaki Lityum Rezervleri Öngörüsünü 23 Milyon Tona Yükseltti

24 Temmuz 2023

Bolivya'nın toplam lityum rezervlerinin günümüzde 23 milyon metrik ton olduğu öngörülüyor.

Ülkedeki Coipasa ile Pastos Grandes tuz düzlüklerinde 66'dan fazla kuyunun keşfedilmesi sonrasında ulaşılan yeni rakam, önceki 21 milyon metrik ton olarak öngörülen rakamla karşılaştırılıyor.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke yönetiminin, lityum projelerine yatırım yapmaları konusunda Avrupa Birliği temsilcileriyle de görüşmelere başladığını duyurdu.

"Lityum ile birlikte diğer stratejik mineral zengini olması nedeniyle tüm gözlerin Latin Amerika kıtasında, kıtada da Bolivya'nın üzerinde" olduğunu belirten Arce, içinde bulunduğumuz hafta başlarında Brüksel'de AB temsilcileriyle yapılan toplantıda Bolivya'daki yalnızca lityum rezervlerine değil aynı zamanda diğer mineraller ile metallerin rezervlerine de ilgi gösterildiğini sözlerine ekledi.

Ülke topraklarında gümüş, çinko, kurşun ile kalay gibi metaller de çıkarılmakta.

Bolivya, dev boyutlarda olmasına karşılık büyük ölçüde işletilmeyen lityum rezervlerini geliştirmek üzere daha önce Rus ile Çinli firmaların yatırımlarına yönelmişti.

İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında Bolivya, ülkesindeki doğal kaynakları sanayiye dönüştürmek amacıyla toplamda 2,8 milyar ABD Doları tutarında yatırım sözü veren iki Çinli ile bir Rus firmayla üç ayrı lityum anlaşması imzalamıştı.

Elektrikli taşıt araçlarına güç sağlamak için kullanılan pillerin önemli bir bileşeni olan ve beyaz metal olarak adlandırılan lityumun fiyatı, otomobil üreticilerinin, iklim değişikliğini engellemeyi amaçlayan daha sıkı düzenlemelere uyum sağlama yolunda üretimlerini içten yanmalı motorlu araçlardan uzaklaştırma konusunda hızlı davranmak istemeleri nedeniyle son yıllarda sıçrama gösterdi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun öngörülerine göre, Güney Amerika'nın "lityum üçgeni" olarak adlandırılan üç ülkesi Bolivya, Arjantin, Şili yerküredeki tüm lityum rezervlerinin yarısından fazlasını elinde tutuyor. Ancak Bolivya'nın rezervleri, komşuları Arjantin ile Şili'nin sırasıyla 20 milyon metrik ton ile 11 milyon metrik ton olarak öngörülen rezervlerini geride bırakıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü