Sıkça Sorulan Sorular
19 Aralık 2022Antrepo açmak istiyorum? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu sorunun cevabı antrepoyu hangi amaçla açacağınıza göre değişmektedir. Eğer başkalarına depolama hizmeti verecekseniz genel antrepo, kendi üretim ve depolama süreçlerinizin bir parçası olarak antrepo açmayı düşünüyorsanız özel antrepo açmanız gerekir. İkisinin açılış ve işletme süreçleri birbirinden farklılık göstermektedir.
Araç bedeli dışında hangi kalemler ödenmektedir?
Satışa esas bedelin içinde araca ait ÖTV, KDV vb gibi kalemler dahil bulunmaktadır. İhale sonrasında ise kabul edilen teklifin yanı sıra damga vergisi, bandrol ücreti ve varsa maktu vergi ve bunun ÖTV ve KDV'si tahsil edilmektedir. Ödeme süresi içerisinde üye ek süre talep ederse ayrıca ek süre bedeli de satış bedeline ilave edilmektedir. İhaleyi kazanmanız durumunda ödemeniz gereken toplam bedel tarafınıza e-posta yoluyla bildirilmektedir.
Bakanlığınızca açılan sınavlara ilişkin sınav ilanları ile sınav sonuçlarını nereden öğrenebilirim?
Bakanlığımızca açılan sınavlara ilişkin sınav ilanlarını Bakanlığımız (www.ticaret.gov.tr) web sitesinden, Devlet Personel Başkanlığı web sitesinde Kamu Personeli Alım İlanları bölümünden ve Türkiye genelinde tirajı yüksek günlük gazetelerin en az birinden, sınav sonuçlarını ise Bakanlığımız web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Banka Kodu Hatası
Mükelleflerin ve Memurların Bilge uygulamasını yeniden başlatmaları gerekmektedir.
Elektronik ortamda vermiş olduğum tekliften vazgeçebilir miyim?
Elektronik ortamda verilmiş olan teklif geri alınamamaktadır.
Eşit teklif durumunda ihaleyi kazanacak kişi nasıl belirleniyor?
İhalelerde aynı tutarda teklif verilmesi durumunda sırasıyla; 1- Gün, saat, dakika, saniye ve salise bilgilerine göre ilk teklif veren, 2- Birinci maddeye göre belirleme yapılamadığı durumlarda sisteme ilk üye olan, 3- Birinci ve ikinci maddeye göre belirleme yapılamadığı durumlarda ise sistemde, bloke edilmiş tutarlar dahil, en çok teminatı bulunan, Üyenin teklifi kabul edilir.
Genel antrepo açmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Antrepo işleticiliği yüksek sorumluluk ve özen gerektiren bir faaliyettir. Genel antrepolar gerek Bakanlığımıza, gerek müşterileri olan kullanıcılara karşı taşıdıkları sorumluluktan ötürü özel bir açılış ve işletme prosedürüne tabidirler. Bu yüzden öncelikle antrepo ile ilgili yatırım yapmadan önce o yerde; • gümrük gözetimi ve denetimini olumsuz etkileyecek bir durumun olup olmadığı • antrepo açılmasına ekonomik yönden ihtiyaç bulunup bulunmadığı • yatırım yapılacak yere eşya sevkiyatının gümrük denetimi altında güvenli bir şekilde yapılıp yapılamayacağı hususlarını göz önüne alarak yatırım kararını vermeniz önerilir. Çünkü bu hususlar Bakanlığımızca yatırım izni başvurunuzu inceleme sürecinde dikkate alınacak temel unsurlardır. Genel antrepo açma izni verilmesi için gerekli koşullar temel olarak 2 başlık altında sınıflandırılmaktadır. • İşleticinin taşıması gereken koşullar • Geçici depolama yerinin fiziken taşıması gereken koşullar Yatırım izni sürecinde sunmanız gereken belgeler ve izleyeceğiniz yol hakkında Gümrük Yönetmeliği’nin 518 inci maddesini göz önünde bulundurmanız önem taşımaktadır. Yatırım izni verilmiş olan antrepolarda yatırımın bitirilmesinin ardından açılış için Gümrük Yönetmeliği’nin 519, 520 ve 521 inci maddelerinde belirtilen hususlar çerçevesinde başvuru yapmanız gerekir. Ayrıca genel antrepo işletme izni aldıktan sonraki yükümlülüklerinizi şimdiden bilmek için Gümrük Yönetmeliği’nin 522 ilâ 559 uncu maddelerini incelemeniz önem taşımaktadır.
Geçici depolama yeri işletmek istiyorum? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Geçici depolama yerlerinin gümrüklü sahada veya gümrük idaresi bulunan deniz ve havalimanı içerisinde veya iç gümrük idarelerinde gümrük müdürlüğüne bitişik olması esastır. Ancak bu sahalara 10 km. mesafedeki yerlerde geçici depolama yeri açma talepleri ile ilgili olarak, • açılması düşünülen geçici depolama yerinde gümrük gözetimi ve denetimini olumsuz etkileyecek bir durumun olup olmadığı, • geçici depolama yeri açılmasına ekonomik yönden ihtiyaç bulunup bulunmadığı • yatırım yapılacak yere eşya sevkiyatının gümrük denetimi altında güvenli bir şekilde yapılıp yapılamayacağı hususlarına ilişkin Bölge Müdürlüğünce yapılacak değerlendirme dikkate alınarak Bakanlıkça ön izin verilebilir. Açılış izin başvurusunun bundan sonra yapılması gerekir. Geçici depolama yeri açma izni verilmesi için gerekli koşullar temel olarak 2 başlık altında sınıflandırılmaktadır. • İşleticinin taşıması gereken koşullar • Geçici depolama yerinin fiziken taşıması gereken koşullar Gümrük Yönetmeliği’nin 512 inci maddesinde bahsi geçen kişiler işletici olabilirler. Geçici depolama yerinin özellikleri ve başvuruda sunulacak belgeler için 513 üncü maddede sayılan hususların dikkate alınması gerekir. Ayrıca işletme izni aldıktan sonraki yükümlülüklerinizi şimdiden bilmek için Gümrük Yönetmeliği’nin 514 ilâ 517 nci maddelerini incelemeniz önem taşımaktadır
Gümrük İşletme mezunlarının da Bakanlığınızca alımı yapılmakta mıdır?
Bakanlığımıza tanınan kontenjan kapsamında ve ihtiyaç doğrultusunda, Gümrük İşletme bölümü mezunlarının Memur olarak atamaları yapılmaktadır.
Güvenlik sorusu hatalı uyarısı alıyorum ne yapmalıyım?
Güvenlik sorusu kısmında verilen toplama işleminin sonucunun ilgili alana girilmesi gerekmektedir. (ÖRNEK: Güvenlik sorusu: 14+5=? – Güvenlik sorusuna girilmesi gereken değer işlemin sonucu olan toplama işleminin sonucudur)
İhale sonucunda aracın kaça satıldığını öğrenebilir miyim?
E-ihale ana sayfası ve mobil uygulamasında bulunan “Sonuçlanan Eşya/Araç İhaleleri” sayfasından sonuçlar ve ihaleye verilen en yüksek teklif görüntülenebilmektedir.
İhale sonucunda ihaleyi kazandığımı nasıl öğrenebilirim?
Kullanıcı ekranınızdan bulunan “Kazandığım İhaleler” ve “Sonuçlanan İhaleler” bölümünden ihale sonucunu öğrenebilirsiniz. İhaleyi kazanmanız halinde tarafınıza ayrıca e-posta/SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.
İhale süresinin uzadığından nasıl haberdar olurum?
İhale süresinin uzadığı hallerde sistem ihalelere teklif veren kişileri e-posta yoluyla bilgilendirmektedir.
İhaleler iptal edilebiliyor mu?
İhaleler idare tarafından her aşamada iptal edilebilir. İhaleyi kazananlar ise belirli şartların oluşması halinde idareye başvurarak ihalenin iptalini talep edebilir. İptal talepleri idare tarafından değerlendirilir ve sonuçlanır.
İhalesini kazandığım aracı nasıl teslim alabilirim?
İhalesini kazandığınız aracın bedelini bankaya yatırdıktan sonra sistem üzerinden ödeme onayı yapmanız gerekmektedir. Ödeme onayı aşamasında onayladığınız satış şartnamesinin ıslak imzalı bir örneği satışı yapan birime iadeli taahhütlü posta ya da elden ulaştırılmadan teslim işlemlerine başlanmaz. Satış şartnamesinin ihaleyi yapan birime ulaşmasını müteakip teslim evrakları hazırlanarak iadeli taahhütlü ya da talep etmeniz halinde elden teslim edilecektir. Teslim evrakları ile başvurmanız halinde aracı bulunduğu yerden teslim alabilirsiniz.
İhaleyi kazandım bana maliyeti ne kadar olacak?
Satışa esas bedelin içinde araca ait ÖTV, KDV vb gibi kalemler dahil bulunmaktadır. İhale sonrasında ise kabul edilen teklifin yanı sıra damga vergisi, bandrol ücreti ve varsa maktu vergi ve bunun ÖTV ve KDV'si tahsil edilmektedir. Ödeme süresi içerisinde üye ek süre talep ederse ayrıca ek süre bedeli de satış bedeline ilave edilmektedir.
İhaleyi kazanmam halinde ihale bedelini nasıl yatıracağım?
İhale bedelinin ihaleyi kazandığınız bilgisinin size iletilmesinin ardından 7 gün içinde yatırılması gerekmektedir. Bedel yatırıldıktan sonra üyelerin e-ihale sisteminden ödemeyi onaylaması gerekmektedir.
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik uyarınca, (B) grubu kadrolara ilişkin Bakanlığınızca hangi kadrolar için sınavlar açılmaktadır?
(B) grubu kadrolara ilişkin olarak, Anbar Memuru, Avukat, Gemi Adamı, İcra Memuru, Kaptan, Kimyager, Memur, Muayene Memuru, Muhafaza Memuru, Mühendis, Mütercim, Programcı, Satış Memuru, Tekniker, Teknisyen, Makinist, Veznedar ve Veteriner Hekim kadrolarına KPSS sınavında başarılı olan adaylar arasından Bakanlığımızca yapılan sözlü giriş sınavında başarılı olanların atamaları gerçekleştirilmektedir.
Kariyer mesleklere (A) grubu kadrolara ilişkin Bakanlığınızca hangi kadrolar için sınavlar açılmaktadır?
Kariyer mesleklere (A) grubu kadrolara ilişkin olarak Bakanlığımızca, Gümrük ve Ticaret Müfettiş Yardımcılığı, Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcılığı, AB Uzman Yardımcılığı ve Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcılığı kadrolarına KPSS sınavında başarılı olan adaylar arasından Bakanlığımızca yapılan yazılı ve sözlü giriş sınavında başarılı olanların atamaları gerçekleştirilmektedir.
Kredi kartı ile teminat yatırma imkânım var mıdır?
Kredi kartı ile teminat yatırma imkânı bulunmamaktadır.
Mobil cihazım ve tabletimden elektronik ihale uygulamasına girebilir miyim?/p>
Mobil cihazının android işletim sistemine sahipse 4.4.2 ve üstü, IOS işletim sistemine sahipse IOS 7 ve üstü olması halinde Google play store ya da apple store’dan mobil uygulamayı indirip kurabilirsiniz.
Muayene Memurlarının görevleri hakkında bilgi alabilir miyim?
Muayene Memurunun görevleri şunlardır: a) Gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulacak eşyanın muayene ve kontrolünü yapmak, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu tespit etmek. b) Gümrük vergileri ile gümrük idarelerince tahsil edilmesi gereken vergi, fon ve diğer malî yükümlülüklerin tahakkukunu yapmak, muafiyet ve istisna hükümlerini uygulamak. c) Adli kolluk veya adli mercilerin talepleri durumunda, kaçak zannı ile el konulan eşyanın gümrüklenmiş değerinin tespitine yönelik vergi tahakkukunu yapmak. ç) Tasfiyelik hale gelen eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu tespit etmek ve Tespit ve Tahakkuk Belgesini düzenlemek. d) Gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması başvurularında iadesi veya mahsubu gereken vergileri kontrol etmek. e) Eşyanın muayene ve kontrolünde kaçakçılığa konu bir olayın tespit edilmesi halinde konuyu derhal amirine intikal ettirmek. f) Amirleri tarafından verilen benzeri görevleri yapmak
Muayene Memuru, Muhafaza Memuru ve Memur unvanlarına atanmak için aranılan şartlar nelerdir?
a) Muayene memuru kadrosuna atanabilmek için; 1) En az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, gümrük işletme, fakülte, yüksekokul veya bölümleri ile mühendislik fakülteleri ve bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının Bakanlıkça ihtiyaç duyulan ve sınav ilanında belirtilen fakülte, yüksekokul veya bölümlerinden mezun olmak, 2) Sınava son müracaat tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak, gerekmektedir. b) Muhafaza memuru kadrosuna atanabilmek için; 1) En az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gümrük işletme, fakülte, yüksekokul veya bölümleri ile mühendislik fakülteleri ve bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının Bakanlıkça ihtiyaç duyulan ve sınav ilanında belirtilen fakülte, yüksekokul veya bölümlerinden mezun olmak, 2) Sınava başvuru tarihinde 30 yaşından gün almamış olmak, 3) Erkekler en az 172 cm, bayanlar ise en az 165 cm boyunda olmak, Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını, psikiyatrik bir hastalık, kişilik bozukluğu, nörolojik rahatsızlığı, şaşılık, körlük, gece körlüğü, renk körlüğü, işitme kaybı, topallık, kekemelik, kas veya iskelet sisteminde hareket kısıtlılığı ve benzeri engeller bulunmadığını belirten ve “Yurdun her yerinde görev yapabilir ve silah kullanabilir” ibareli sağlık kurulu raporu almak, gerekmektedir. c) Memur kadrosuna atanabilmek için; En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, iletişim, iktisat, işletme ve iktisadî ve idarî bilimler fakülteleri, uygulamalı bilimler yüksekokullarının gümrük işletme bölümünden veya en az iki yıl süreli eğitim veren ihracat-ithalat, uluslararası ticaret, uluslararası ticaret yönetimi, dış ticaret, uluslararası ticaret ve lojistik, lojistik yönetimi, adalet meslek yüksekokulu ile meslek yüksekokullarının adalet, gümrük işletme veya gümrük işleri bölümünden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının Bakanlıkça ihtiyaç duyulan ve sınav ilanında belirtilen fakülte, yüksekokul veya bölümlerinden mezun olmak, gerekmektedir.
Muhafaza Memurlarının görevleri hakkında bilgi alabilir miyim?
Muhafaza Memurunun görevleri şunlardır: a) Deniz ve hava limanlarıyla kara sınırlarındaki gümrük kapılarında ve diğer gümrüklü yer ve sahalarda giriş ve çıkış yapan kişi, eşya ve taşıtların kontrol ve muhafazası ile işlemlerinin yapılması amacıyla sevk edilmesini sağlamak. b) Kişi, eşya ve taşıtların işlemleri tamamlanmadan gümrüklü yer ve sahalardan çıkmalarını önlemek. c) Gümrüklü yer ve sahaların gözetim, takip ve muhafazasını sağlamak. ç) Kaçakçılığa konu bir olayın tespit edilmesi halinde ilk müdahaleyi yaparak konuyu ilgili adli kolluk birimine bildirmek. d) Araçların depolarında bulunan akaryakıt miktarının tespiti ile buna ilişkin işlemleri yapmak, yolculara ve ticari mahiyet arz etmeyen yolcu eşyasına ilişkin her türlü işlemleri yürütmek. e) Yatlarla ilgili işlemleri yapmak. f) Amirleri tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
Satılan araçlar neden yeniden ihaleye çıkıyor?
Sonuçlanan ihaleler listesinde 'teklifkabuledildi' statüsünde listelenen ihaleler verilen en yüksek teklifin işletme müdürlükleri tarafından kabul edildiği ihalelerdir. Bu aşamada sadece üyenin teklifi kabul edilmiş bulunmakta satış bedelinin yatırılması, aracın teslim edilmesi gibi aşamalar tamamlanmamış durumdadır. İhalelerin ileriki aşamasında ihaleyi kazanan kişinin verilen sürede satış bedelini yatırmaması ya da aracı teslim almaması halinde ihaleler iptal edilebilmekte ve söz konusu eşya yeniden satışa çıkarılabilmektedir.
Sistem üzerinden teminat iadesi talep etmiştim talebimi iptal edebilir miyim?
Teminat iadelerinin sistem üzerinden talebi gerçekleştirildikten sonra iptali mümkün bulunmamaktadır.
Sisteme üye olmadan da ihalesi yapılacak araçların bilgilerini görebilir miyim?
Evet, e-ihale ana sayfasından ve mobil uygulamadan “Güncel Eşya/Araç İhaleleri” bölümünü tıkladığınızda üye olmadan da ihalesi yapılacak araçları görebilirsiniz.
Sisteme üyelik için herhangi bir ücret ödenmesi gerekiyor mu?
Hayır. Sisteme üyelik ücretsizdir.
SMS onay kodunu giriyorum ancak hata alıyorum ne yapmalıyım?
SMS onay kodunda kullanıcıların gelen kodun ilk 6 hanesini sisteme girmeleri gerekmektedir. (Örnek: Ticaret Bakanlığı E-ihale Doğrulama Kodu: 13DBFD B030, sisteme girilmesi gereken kod: 13DBFD)
Tasfiye işletme müdürlüklerinde yapılan tüm satışlara elektronik ortamda teklif verebilir miyim?
2016 yılı itibariyle tasfiye işletme müdürlüklerinin tamamında e-ihale uygulamasına geçilmiş olduğundan bekletilmeyecek eşya dışındaki tüm ihalelere elektronik ortamda teklif verilebilmektedir.
Teklif verdikten sonra teklifimi geri çekebilir miyim?
Üyeler verildiği andan itibaren teklifleriyle bağlı bulunduğundan tekliflerin geri çekilmesi ya da iptali mümkün bulunmamaktadır.
Teklif verdiğim ihaleyi kazanamazsam ne olacak?
İhaleyi kazanamadığınız durumlarda teklif verdiğiniz ihaleler e-ihale sistemi üzerinde bulunan “Kaybedilen İhaleler” bölümünde listelenir. Kaybedilen ihale için bloke edilen teminatlar sistem üzerinde serbest bırakılır.
Teklif vermede herhangi bir sınırlama var mı?
Teklif verme sayısında herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte her yeni teklifiniz bir önceki teklifinizden daha yüksek miktarda olmalıdır. Teklifler ve teklif artışları 100 TL ve katları olarak yapılır.
Teminat bedelini nasıl ve nereye yatırmam gerekiyor?
Teminat Ziraat Bankası’nın şubelerinden ve internet bankacılığı üzerinden, Halkbankası’nın ise yalnızca şubelerinden yatırılabilmektedir. Ziraat ve Halkbank şubelerinden Kurumsal Tahsilat Hesabına üyelerimizin para yatırabilmeleri için banka görevlisine “Ticaret Bakanlığı E-İhale ödemesi yapmak istiyorum” demeleri ve E-İhale uygulamasına kayıtlı bulundukları T.C. Kimlik numarasını veya Tüzel kişi ise Vergi Kimlik numarasını beyan etmeleri gerekmektedir. Banka şubelerinden gün içinde 16:30’a kadar işlem yapılabilecektir. Yalnızca Ziraat Bankasında geçerli olmak üzere internet bankacılığından yapılan işlemlerde ise “OGS-HGS Diğer Ödemeler” bağlantısından kurum olarak “Tasfiye E-ihale Tahsilatları” sayfasına ulaşılarak bu sayfadan işlem yapılması gerekmektedir.
Teminat yatırırken nelere dikkat etmem gerekiyor?
Teminat bedelini yatırırken gerçek kişi üyelerin TC kimlik numaralarını, tüzel kişi üyelerin ise vergi kimlik numaralarını banka görevlisine ibraz etmesi gerekmektedir.
Teminatımın satış bedeline mahsubu mümkün mü?
Kazandığınız ihale için sistemde bloke edilen teminatı ödeme aşamasında mahsup edebilirsiniz.
Tüzel kişi olarak üye olmaya çalışırken hata mesajı aldığımda ne yapmalıyım?
Tüzel kişi üyelik aşamasında form doğrulanamadı hatası alan kullanıcılar firma kuruluş tarihini kuruluş tarihini yılın ilk günü olacak şekilde sisteme girmeleri gerekmektedir. (Örnek: Kuruluş tarihi 22/06/1997 olan bir firma form doğrulanamadı hatası alması durumunda sisteme girdiği tarihi 01/01/1997 olarak değiştirmesi gerekmektedir. Hatanın devam etmesi halinde Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Verdiğim teklifler gizli tutuluyor mu?
Evet. İhaleler kapalı teklif usulüne göre yapılmaktadır. İhaleye verilen teklifler veri tabanında şifrelenmiş bir şekilde tutulmakta, teklif verme süresi bitmeden herhangi bir idari personel ya da üçüncü kişi tarafından görüntülenememektedir.
Yatırmış olduğum bedelin tarafıma iadesi nasıl olacaktır?
Yatırdığınız teminatı e-ihale sistemi içerisinden tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz. Talepler değerlendirdikten sonra sisteme tanıttığınız banka hesabınıza iade edilmektedir. Sisteme tanıtılan IBAN numarası üye olan kullanıcıya ait olmalıdır aksi taktirde iade işlemleri yapılamamaktadır. 25/04/2014 tarihli ve 28982 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tasfiye Genel Tebliği (Elektronik İhale İşlemleri Seri No:1) 8 inci maddesi uyarınca iadeler, 'iade talebinin' onaylandığı tarihi izleyen 7 (yedi) iş günü içerisinde yapılmakta olup daha ayrıntılı bilgi için iletişim bölümünden Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğüne ulaşabilirsiniz.
Yeni çipli kimlik kartım var sisteme nasıl üye olabilirim?
Üyelik sayfasında yeni çipli kimlik kartı ile üye olanların Seri No kısmının ilk 3 hanesini Seri alanına, diğer 6 hanesini ise Cüzdan No alanına girmesi gerekmektedir. Örnek: A12Z34567 Seri No : A12 Cüzdan No : Z34567
ÇİFTLİK BANK
Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin uygulama ve faaliyetlerinin, sistem içerisinde yer alan kişi ve şirketler ile ilgili kamu kurumlarından temin edilen bilgi ve belgeler kapsamında Bakanlığımızca 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmesi neticesinde; “Çiftlik Bank” isimli kurgu yatırım modelinin, “Fame Game Software Ltd. (K.K.T.C. uyruklu)”, “Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A. Ş.”, “Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Ltd. Şti.”, “Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Ltd. Şti.” unvanlı şirketler ile 16…64 T.C. Kimlik No.lu Mehmet AYDIN isimli şahıs tarafından yönetildiği, Sistem kurgusu kapsamında, katılımcılardan toplanan paralar ile hayvancılık sektörüne yatırım yapıldığı, yapılan yatırımlar sonucunda elde edilen ürünlerin kendi tesislerinde işlendiği, kendi pazarlama ve dağıtım ağı içerisinde nihai tüketicilere ulaştırıldığı, bu sayede üretim tüketim zinciri içerisinde üretici, toptancı, bayi, perakendeci karının tamamının kendi sistem kurgusu içerisinde olması nedeniyle katılımcılara bu denli yüksek kazanç imkânı sundukları şeklindeki beyan ve açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı, Sistemin işleyişinde referans geliri sistemi ile daha sonra uygulamaya konulan bayi/şarküteri yapılanmasındaki üyelik, kazanç, komisyon oranları gibi unsurlar dikkate alındığında 6502 sayılı Kanunun 80 inci maddesine aykırı bir biçimde piramit satış sisteminin kurulduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen hususlar doğrultusunda konu Türk Ceza Kanunu çerçevesinde değerlendirilmek üzere ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir. Diğer taraftan, Bakanlığımızın 6502 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında yaşanan ihtilaflara ilişkin bilirkişi, hakem ya da mahkeme gibi davranarak bir çözüm getirme yetkisi bulunmadığından uyuşmazlıkların çözümünde genel hükümler çerçevesinde yargı makamlarına başvurması gerektiği değerlendirilmektedir.
Ödeme için ek süre talep edebilir miyim?
7 günlük süreye ek olarak bir defaya mahsus olmak üzere 7 günlük ek süre talep edebilirsiniz. Ek süre 7. günün sonunda işlemeye başlar. Ek süre talepleri e-ihale sistemi üzerinden alınır ve 7 günlük gecikme zammı 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanarak serbest tutarınızdan tahsil edilir. Serbest tutarınızda yeterli tutar bulunmaması halinde ek süre talebinde bulunmanız mümkün bulunmamaktadır. Bu sürede ihale bedeli yatırılmazsa güvence bedeli döner sermayeye gelir olarak kaydedilir.
Özel antrepo açmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Antrepo işleticiliği yüksek sorumluluk ve özen gerektiren bir faaliyettir. Özel antrepolar Bakanlığımıza karşı taşıdıkları bu sorumluluktan ötürü özel bir açılış ve işletme prosedürüne tabidirler. Bu nedenle, Gümrük Yönetmeliği’nin 519 ilâ 559 uncu maddelerini incelemeniz önem taşımaktadır.
Üye olmadan ihalelere katılabilir miyim?
Hayır. İhalelere katılabilmek için e-ihale sistemine kayıt olmak zorunludur.
Üyeliğimi iptal etmek mümkün mü?
Üyeliğin iptal edilebilmesi için bu talebi içeren bir dilekçe ve hesap sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisiyle Ticaret Bakanlığına başvurulması gerekmektedir.