Euro Bölgesi Nisan Ayı Öncü PMI Verileri Açıklandı

03 Mayıs 2023

S&P Global tarafından derlenen Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) öncü PMI verilerine göre Euro Bölgesinde iş faaliyetlerindeki büyüme Nisan ayında 11 ayın en yüksek seviyesine çıkarak ekonominin ikinci çeyreğin başında büyüme ivmesi kazandığına işaret etti. Mevsimsellikten arındırılmış öncü verilerine göre Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri (PMI) Endeksi, Mart ayındaki 53,7 seviyesinden Nisan ayında 54,4'e yükselerek 2022 yılının Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Canlanan taleple birlikte istihdamda yaklaşık son bir yılın en büyük artışı kaydedildi. Enflasyon baskılarının daha da hafiflemesi, arz kısıtlarının rekor düzeyde gevşemesiyle imalatta girdi fiyatlarının ciddi oranda gerilemesine yardımcı oldu. Son dönemde bankacılık sektöründe yaşanan strese rağmen, iş dünyası görünümüne ilişkin güven de geçen yılın en düşük seviyelerinin oldukça üzerinde dirençli kalmaya devam etti. Birleşik endeksteki toparlanmaya rağmen imalat üretimi yeniden düşüşe geçerken, büyüme yalnızca hizmet sektörü tarafında gerçekleşti. Euro Bölgesi Hizmet Sektörü PMI Endeksi, Mart ayında 55,0 puan iken Nisan ayında 1,6 puan artarak 56,6 ile son 12 ayın en yüksek seviyesine geldi.

Euro Bölgesi İmalat Sanayi PMI Endeksi ise Mart ayında 47,3 puan iken Nisan ayında 1,8 puan azalarak 45,5 ile son 35 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca gevşemeye rağmen, genel girdi maliyeti ve satış fiyatı enflasyon oranları, özellikle hizmet sektöründe, tarihsel standartlara göre yüksek kalmaya devam etti.

Kaynak: HCOB S&P Global Eurozone PMI®
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü