100 Ülke, COP26'daki Tarihi Deklarasyonda 2030'a Kadar Ormansızlaşmayı Sonlandırma Sözü Verdi

04 Kasım 2021

100'den fazla dünya lideri, COP26 iklim zirvesinin ilk büyük anlaşmasında 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı tersine çevirme ve sona erdirme taahhüdünde bulundu.

Salı günü Glasgow'da düzenlenen BM iklim konferansında tarihi bir deklarasyonda, dünya ormanlarının %85'ini temsil eden 100'den fazla dünya lideri, on yılın sonuna kadar ormansızlaşmayı sona erdirme ve tersine çevirme sözü verdi.

Brezilya, Rusya, Kolombiya, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Glasgow Liderlerinin Orman ve Arazi Kullanımı Bildirgesi'ni imzalayan ülkeler arasında yer alıyor ve 2030 yılına kadar ormansızlaşma ve arazi bozulmasını durdurma ve tersine çevirme sözü verecek.

İngiltere'nin iki haftalık iklim zirvesinden çıkan ilk önemli anlaşma olarak adlandırdığı şeyde, deklarasyon, doğu Sibiryadan Kongo havzasına ve dünyanın en büyük tropik yağmur ormanı olan Amazon'a kadar uzanan orman alanlarının korunacak ve böylelikle karbon emisyonları azaltılacaktır.

Ormansızlaşma, dünyanın biyolojik çeşitliliğine yönelik en büyük tehditlerden biri ve iklim değişikliğinin etkilerini şiddetlendiriyor. Ormanların iklim kriziyle mücadelede önemli bir rolü var. Karbon yutağı görevi görürler ve atmosferdeki karbondioksiti emerek küresel sera gazı emisyonlarını azaltırlar. Palm yağı, soya ve sığır eti üretimi de dahil olmak üzere tarımsal amaçlarla arazi temizliği, ormanları bozarak ekosistemin emme yeteneğini kaybetmesine ve nihayetinde şu anda küresel emisyonların %11'ini oluşturan karbon kaynakları haline gelmesine neden olmaktadır.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü