2019 Yılında Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Sayısında Patlama Yaşandı

15 Haziran 2020

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz yıl küresel ölçekte elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısında %60 artış kaydedildiği bildirildi. Son üç yılın en hızlı artışının kaydedildiği 2019 yılında, şarj istasyonlarının sayısının dünyadaki toplam elektrikli araç sayısını geçmesi dikkat çekti.

UEA’nın yayınladığı ‘Elektrikli Araç Sektöründe Küresel Görünüm’ adlı rapora göre, hızlı ve normal şarj kapasiteli istasyonların sayısı küresel ölçekte 862,118 adede ulaşırken, bu istasyonların %60’ının ise Çin’de olduğu belirtildi.

Dünya üzerindeki mevcut istasyonların %31’inin hızlı şarj kapasitesine sahip olduğu da raporda ayrıca ifade edildi. UEA standartlarına göre 22 kW üzerinde güç üreten istasyonlar hızlı kabul ediliyor. Hızlı şarj özelliği olmayan istasyonlarda bir elektrikli aracın tam kapasite şarj olması saatler sürerken, hızlı şarj istasyonlarında bu süre sadece dakikalarla ölçülüyor.

Rapora göre kamuya açık şarj istasyonlarının hizmete açılması ve özellikle hızlı şarj istasyonlarının devreye sokulması konusunda Çin başı çekiyor. Nüfus açısından yoğun ve evler için özel tasarımlanmış şarj istasyonlarının yaygın olmadığı Çin’deki kentsel alanlar dikkate alındığında, uygulanan bu modelin çok daha verimli olduğu belirtiliyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü