2020 Yılı Petrol Fiyatları Üretici Ülkeler için İyi Görünmüyor

24 Aralık 2019

2020 yılı için petrol fiyatı tahminleri, bankalar ve enerji danışmanları arasında farklılaşmaktadır. Tahminciler, arz, küresel talep ve OPEC’in son üretim kesintisi anlaşmasının üye ülkelerden tam uyumluluk görüp görmeyeceğine bağlı olarak 2020 yılı için uluslararası petrol ölçütü Brent ham petrolün varil başına 59 ila 70 dolar arasında değişebileceğini belirtmektedir.

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarının, özellikle 2020 yılının ilk yarısında yükseleceği beklentisi nedeniyle, 2020 yılında ham petrol fiyatlarının ortalama 61 dolarla, 2019 yılındaki ortalama 64 dolardan daha düşük olacağını tahmin etmektedir.

Petrol üreten birçok büyük ülke, ham petrol fiyatındaki düşüş eğilimi ile baş edebilmek için büyük çaba sarfetmektedir. Aralık ayı başındaki OPEC+ anlaşması da bu kapsamda günlük petrol üretiminde kesintiye gidilmesini içermektedir. Ancak, analistler, Nijerya ve savaş mağduru Irak gibi üye ülkeler arasındaki uyumluluk sorunlarının süreci zorlaştırabileceğini ifade etmektedir.

Kaynak: cnbc web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü