2020 Yılında İngiltere’nin Otomobil Üretimi %29 Azaldı

28 Ocak 2021

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Birliği (SMMT) 2020 yılı otomotiv sektörü istatistiklerini 28 Ocak Perşembe günü kamuoyu ile paylaştı.

Açıklanan verilere göre, pandemi nedeniyle fabrikaların uzun süre kapalı kalması ve piyasa talebinin de azalması ile birlikte 2020 yılındaki otomobil üretimi 1984 senesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Otomotiv sektöründeki fabrikaların uzun süre kapalı kaldığı ve bazılarının hala kapalı olduğu İngiltere’de, otomobil üretimi 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla %29 oranında azalarak, üretilen toplam otomobil sayısı 920,928 adette kaldı.

SMMT Başkanı Mike Hawes basına yaptığı açıklamada, söz konusu rakamların virüs salgının otomotiv sektöründe yarattığı yıkımın boyutunu ortaya net bir şekilde koyduğunu belirterek, işletmesi durdurulan fabrikalar ve azalan talep nedeniyle ortaya çıkan krizin tüm sektör çalışanlarını ve ailelerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Öte yandan verilere bakıldığında, bütün bu olumsuzluklara karşın sektördeki yatırım miktarının arttığı ve 3.2 milyar sterlin tutarına ulaşarak, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı görüldü. Startup firması Britishvolt tarafından İngiltere’nin kuzeyinde kurulması planlanan çok büyük ölçekli bir elektrikli araç batarya fabrikası projesinin, yatırım miktarını bu seviyelere yükseltmekte etkili olduğu bildirildi.

Virüs salgınının güçlü bir şekilde devam etmekte olduğu İngiltere’de, 2020 yılında 70 bin adet otomobil üretilen Honda’nın Swindon fabrikasının süresiz olarak kapatıldığı hatırlatılarak, 2021 yılında üretimde belki çok az bir artış olabileceği ve en fazla bir milyon adet otomobil üretilebileceği öngörüldü.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü