2022 Yılında Nikel Madenine Olan Küresel Talep Artıyor

31 Mart 2022

Japonya’nın en büyük metal ve madencilik şirketi Sumitomo Metal tarafından 29 Mart Salı günü yapılan açıklamada, elektrikli otomobillerin piyasada sağlam bir yer edindiği belirtilerek, buna bağlı olarak batarya üretiminde kritik bir hammadde olan nikel madeni için küresel otomotiv sektörü talebinin bu yıl yaklaşık %20 oranında artmasının beklendiği bildirildi.

Tesla otomobillerde kullanılan Panasonic bataryaların üretimi için katot malzemeleri tedarik eden Sumitomo firması, 2021 yılında 330 bin ton olan yıllık küresel nikel talebinin 2022 yılında 410 bin tona yükseldiğine dikkat çekti.

Nikel madeni, ağırlıklı olarak paslanmaz çelik üretiminde kullanılmakla beraber, aynı zamanda elektrikli araçlara güç sağlayan lityum pillerin üretimi için de en kritik hammaddelerden birisi olma özelliğini taşıyor.

Sumitomo Metal Hammadde ve Nikel Satış Departmanı Genel Müdürü Yusuke Niwa, otomotiv sektörünün nikel talebinin son bir sene içerisinde tahminlerinin çok üzerinde bir artış kaydettiğini söyledi.

Bu hızlı talep artışının bir yan etki de yaratabileceğine dikkat çeken Niwa, fiyatların aşırı yükselmesi durumunda özellikle otomotiv sektöründeki firmaların nikel bağımlılığını azaltmak için teknolojik atılımlara yatırım yapmaya başlayabileceklerini değerlendirdi.

Öte yandan, talebin arzdan fazla olduğu küresel nikel piyasasındaki arz açığının 2021 yılında 135 bin ton iken, 2022 yılında 68 bin tona gerilediği bildirildi. Endonezya’daki nikel pik demiri (NPI) üretiminin arttığı ve bu yıl içerisinde kapasitesinin yıllık bir milyon tonun üzerine çıkmasının beklendiği belirtildi.

Otomotiv de dahil olmak üzere diğer tüm sektörlerin küresel nikel talebinin 2022 yılında %8,4 oranında artarak yaklaşık 2,999 milyon tona yükseldiği ve buna karşılık üretimin de %11,4 artarak 2,931 milyon tona ulaşmasının öngörüldüğü açıklandı.
Japonya’nın nikel talebinin ise bu yıl %0,2 oranında artarak 170.400 tona ulaşacağı ve üretimin de %1,6’lık bir artışla 168.000 ton olacağı tahmin ediliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü