20'den Fazla Ülke, 2030 Yılına Kadar Düşük Emisyonlu Hidrojen Üretimini Artırmayı Kabul Ediyor

27 Eylül 2022

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya liderliğindeki yirmiden fazla ülkenin düşük emisyonlu hidrojen üretimini 1 milyon tondan 2030 yılına kadar yılda en az 90 milyon tona çıkarmayı kabul ettiği belirtildi.

Anlaşma, Tokyo'daki bakanlar düzeyindeki Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Almanya’nın da katıldığı Hidrojen Enerjisi Toplantısında gündeme geldi.

Kaynak açısından sıkıntı yaşayan Japonya da dahil olmak üzere birçok ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, küresel arzın sıkılaştığı ve spot fiyatların çok yüksek olduğu günümüzde, gaz arzında kesinti tehdidiyle birlikte tarihi bir enerji güvenliği riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Hidrojen, geleceğin yeşil yakıtı olarak görülmesinin yanında demir-çelik ve kimya gibi kömür, gaz ve petrole dayanan endüstrilerin karbondan arındırılmasının anahtarı olarak görülüyor ve küresel ısınmaya karşı mücadeleye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, hidrojen, Japonya'nın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefinin anahtarı olarak vurgulanıyor.

Japonya, ithalat da dahil olmak üzere yıllık hidrojen arzını 2030 yılına kadar 3 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü