AB, Çin’den İthal Edilen Alüminyum Folyoya Ekstra Gümrük Tarifesi Uygulayacak

22 Aralık 2021

Avrupa Birliği resmi gazetesinde 22 Aralık Çarşamba günü verilen haberde, Çin’den ithal edilecek alüminyum folyo ürünlerine ekstra gümrük tarifesi uygulanacağı duyuruldu. Alınan kararın gerekçesinde, AB Komisyonunun yaptığı inceleme sonucunda Çin’in alüminyum folyo üreten firmalara piyasadaki rekabet koşullarını bozacak şekilde sübvansiyonlar ve aşırı teşvik destekleri sağladığının tespit edildiği belirtildi.

23 Aralık Perşembe gününden geçerli olmak üzere, Çin’den gelen özel incelikte alüminyum folyo ürünlerine hali hazırda uygulanmakta olan %8,6 ila %18,2 arasında değişen tarifelere ek olarak, %6 ila %28,5 arasında değişen oranlarda ek tarife uygulanacak.

AB üyesi ülkelerdeki folyo üreticilerinin şikayeti üzerine inceleme başlatan Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Çin’in alüminyum folyo sanayisini öncelikli anahtar sektörler arasına alıp, çeşitli sübvansiyon ve teşvik uygulamalarıyla serbest piyasa koşullarına ve rekabet kurallarına müdahale ettiği belirtildi.

Bu devlet sübvansiyonlarının tercihli biçimde finansal fonlama, ihracat kredisi sigortası, hibe, vergi muafiyeti, bedava arsa tahsisi, ve ucuz enerji kullanımı gibi enstrümanlar aracılığı ile sağlandığı açıklandı.

Hazırlanan inceleme raporunda, Çin’in AB alüminyum pazarındaki payının 2017 yılında %18 iken, bu oranın 2019 yılında %24’e yükseldiği ve alüminyum folyonun ortalama satış fiyatının da zamanla azaldığı tespit edildi. Çin haricindeki diğer ülkelerden yapılan ithalatın ise çok sınırlı kaldığı bildirildi.

AB Komisyonunun inceleme başlatmasına neden olan şikayetin, İtalya, Lüksemburg ve Almanya’daki büyük üretici firmalardan geldiği öğrenildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü