AB, Çin'in Elektrikli Araçlarına %38'e Varan Gümrük Vergisi Uygulayacak

12 Haziran 2024

Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerine, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara gelecek aydan itibaren %38,1'e kadar ek vergi uygulayacağını bildirdi. Bu hareketin Çin'den olası bir misillemeye yol açması muhtemel görünüyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, gelişmeleri yakından izleyeceğini ve Çinli şirketlerin meşru haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri kararlılıkla alacağını duyurdu. AB'nin getirdiği söz konusu vergiler 4 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak. AB, önde gelen Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Geely ve SAIC için %17,4 ila %38,1 arasında değişen geçici vergileri yürürlüğe koyacak. Diğer Çinli otomobil üreticileri ise sübvansiyon soruşturmasında AB ile yaptıkları iş birliğine istinaden %21 veya %38,1'lik bir gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacak. Yeni tarifeler, mevcut %10'luk AB tarifesinin üzerine eklenecek. Ek gümrük vergisi, Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin Çinli rakip üreticilerden gelen daha düşük maliyetli elektrikli araçlar nedeniyle zorlandığı bir dönemde çıkarıldı.

2023’te AB’de, Çin'den yapılan elektrikli araç ithalatı 2020'deki 1,6 milyar dolardan 11,5 milyar dolara ulaşmıştı. Avrupa'ya ithal edilen tüm elektrikli araçların yaklaşık %37'si Çin'den geliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü