AB, Davaları Azaltmak Amacıyla Akıllı Teknoloji İçin Patent Kurallarını Düzenledi

02 Mayıs 2023

Avrupa Komisyonu Perşembe günü, davaları azaltmak için dronlar, bağlantılı taşıtlar ve cep telefonları gibi akıllı cihazlarda kullanılan teknolojiler için giderek daha fazla talep gören patentleri düzenleyen kurallar önerdi.

Komisyon, Standart Temel Patentler (SEP) olarak bilinen sistemin işlemediğini, şeffaflıktan yoksun olduğunu ve anlaşmazlıklara yol açtığını belirtti. SEP, ekipman üreticilerinin uluslararası standartlara uyması için ihtiyaç duyduğu 5G, Wi-Fi veya Bluetooth gibi teknolojileri korumaktadır.

Son on yılda Apple, Microsoft, HTC Corp, Motorola, Samsung Electronics ve Nokia’nın taraf olduğu mobil teknoloji patent davaları kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir.

Avrupa Birliği yönetiminin önerileri kapsamında, telekomünikasyon, bilgisayar, POS terminalleri ve diğer akıllı teknoloji alanlarındaki patent sahiplerinin, patentlerini AB Fikri Mülkiyet Ofisi'ne (EUIPO) kaydettirmeleri gerekecek. Daha sonra EUIPO dokuz ay içinde sonuçlandırılması gereken adil, makul ve ayrımcı nitelikte olmayan telif ücretlerini belirleme sürecini denetleyecek.

Teklifin bir diğer unsuru, hükümetlerin COVID-19 salgını sırasındaki tıbbi teknolojilere olan ihtiyacına benzer bir acil durum söz konusu olduğunda patent sahibinin rızası olmadan patentli bir buluşun kullanımına izin vermesidir.

Teklifin yasalaşabilmesi ve değiştirilebilmesi için AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü