AB Karbon Emisyon Mevzuatı Daimler Firmasını Tasarrufa Zorluyor

15 Kasım 2019

Daimler firmasından dün (14 Kasım2019) yapılan açıklamada, AB’nin yeni emisyon mevzuatındaki zorlayıcı şartlar nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarındaki şirket karlarının yaklaşık 1 milyar Euro tutarında kesintiye uğrayacağı ve oluşacak bu açığın personel giderlerinden kesinti yapılarak kapatılmasının planlandığı belirtildi.

Açıklamada, Mercedes-Benz şirketindeki yönetici kadrolarında yaklaşık %10’luk bir kesinti yapılarak buradan 300 milyon Euro tasarruf etmeyi planladıkları ve ayrıca kamyon üretim tesislerindeki sabit giderlerde yapılacak kesintilerle de 250 milyon Euroluk ek tasarruf sağlanacağı belirtildi.

AB’nin yeni emisyon mevzuatına göre otomotiv firmaları ürettikleri araçların emisyon miktarlarını 2030 yılına kadar %37.5 oranında azaltmak zorundalar. Bu durumla baş etmek için daha fazla elektrikli araç üretmeleri gerektiğini belirten firma yetkilileri, yaptıkları planlama sonucunda işletme faaliyetlerinden elde edilecek net kar marjının 2020 yılında %4, 2022 yılında %6 olmasını umut ettiklerini ifade ettiler. Satışların 2020 yılında %3 artmasını beklediklerini söyleyen şirket yetkilileri, ancak muhtemel ekstra tarife uygulamaları ve Brexit’in yan etkileri nedeniyle satışlardan elde edilecek net kar marjının %1lere kadar gerilemesinin de olası olduğu endişesini dile getirdiler.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü