AB Nükleerden Türetilen Yeşil Hidrojene Kapıları Açıyor

13 Şubat 2023

Avrupa Komisyonu, nükleer tabanlı enerji sistemlerinde üretilen bir hidrojenin AB'nin yenilenebilir enerji hedeflerine uygun olarak kabul edilmesine izin verecek hükümleri yayınladı. Hidrojen, Avrupa'nın ağır sanayiyi karbondan arındırma planlarının merkezinde yer alıyor. İlan edilen hükümler, yatırımcıları ve endüstrileri fosil yakıtlardan üretilen hidrojenden yenilenebilir kaynaklardan üretilen hidrojene geçmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği'nin neyi yenilenebilir olarak kabul edeceği sorusu, son aylarda Fransa ile Almanya gibi nükleer temelli yakıtların kapsama dahil edilmemesi gerektiğini savunan ülkeler arasında bir anlaşmazlığı alevlendirmişti. Son olarak AB, yenilenebilir hedeflere uygun kabul edilecek üç tür hidrojeni belirledi. Bunlar, doğrudan yenilenebilir elektrik kaynağına bağlı üretim tesislerinden gelen hidrojeni ve yerel elektrik üretim şebekesinde önceki sene yenilenebilir enerjinin ortalama %90'dan fazla paya sahip olan hidrojeni kapsıyor. Hükümlere göre, üretim tesisleri ayrıca, kendi bölgelerindeki yenilenebilir bir elektrik üreticisi ile uzun vadeli bir enerji satın alma anlaşması (PPA) imzaladığı takdirde, potansiyel olarak nükleere dayalı düşük CO2 emisyon limitini karşılayan bölgelerde şebeke elektriğini kullanabilecek.

Üreticilerin yenilenebilir enerjiyi doğrudan kullanmasını veya yeni yerel yenilenebilir enerji projelerini desteklemek için bir PPA imzalamasını zorunlu kılmak, genel enerji talebini karşılamak için fosil yakıt üretimine yönelme riskini artırıyor. AB üye ülkelerinin ve milletvekillerinin kurallara itiraz etmeleri için önlerinde iki ayları bulunuyor. Aksi takdirde söz konusu hükümler yürürlüğe girecek.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü