AB, Rusya’dan Petrol Akışını Durdurmaya Hazırlanırken Petrol Güçleri Altıncı Ayda da Kazanacak

31 Mayıs 2022

Petrol, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna krizi konusunda Moskova üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla Rusya'dan ham petrol dışalımına bölümsel yasak getirilmesini onaylamasıyla on yıldan uzun bir süreden sonra en uzun süreli aylık kazançlara yöneldi.

Petrol piyasalarındaki küresel gösterge olan Brent, varil başına 122 ABD Doları’nı aşarak iki ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB yaptırımlarının son adımının Rusya'dan deniz yoluyla gelen petrol dışalımını yasaklayacağını, ancak boru hatları ile gelen petrol dışalımı için geçici bir ayrıcalık içerdiğini belirtti. Anlaşma ile ilgili bilgisi olan kişiler, yaptırımı içeren son adımın ayrıca üçüncü ülkelere petrol gönderimlerinin sigortalanmasına yasak getirilmesi önerisini de içerdiğini dile getiriyorlar.

Ham petrolün fiyatı, istemin arttığı, stokların tükendiği, ürün fiyatlarının tüm zamanların en yüksek düzeylerine yükseldiği bir dönemde Avrupa'daki krizin küresel sunumu sıkılaştırmasıyla içinde bulunduğumuz yılda yükseldi. Brent göstergesi ile ABD kaynaklı fiyat göstergesi olan West Texas Intermediate Mayıs ayında (2022) altıncı kez aylık tırmanışını sonuçlandırma yolunda. ABD’de yaz mevsiminin gelmesiyle taşıt sürücülerinin yoğun bir biçimde yollara çıkması sonucunda aynı Çin'de yetkililerin Korona virüsüne karşı enerji tüketimine zarar veren kapanma önlemlerini gevşetmeleri sonucunda olduğu gibi petrol fiyatları arttı.

AB'nin adımı, üye ülkeler Brüksel'deki liderler doruğunda enerji kaynaklarının kesintiye uğramayacağına ilişkin güvence ararken, yaptırımı veto eden Macaristan'ın çekincelerinin aşılması ardından onaylandı. Anlaşmaya göre Macaristan boru hattı yoluyla Rus petrolünü almaya devam edecek.

Ukrayna'daki kriz, küresel ham petrol akışını alt üst ederken petrol alım satımcıları, çoğu ekonomide artan tüketimin yanı sıra petrolü kesintili dalgalar biçiminde fiyatlandırdıkça, yoğun dalgalı bir alım satım dönemi başlattılar. AB'nin son adımı, ABD ile İngiltere'nin Rus dışsatımına yönelik yaptırımlarını izliyor, ancak Asya'daki, özellikle Çin ile Hindistan'daki petrol alıcıları, yaptırıma uğrayan kargoların daha fazlasını almak için devreye girmiş durumda.

Petrol piyasası, kısa dönemli fiyatların uzun dönemli fiyatlara göre önemli bir primle işlem görmesiyle işleyen bir yükseliş modelidir. Brent petrol endeksinin hızlı bir biçimde yayılması, diğer deyişle birbirine en yakın iki sözleşme arasındaki fark Nisan ayı (2022) sonunda 2,20 ABD Doları’nın üzerinde geriye dönük olarak varil başına 3,91 ABD Doları idi. Yoğun olarak olarak izlenen bir diğer ölçü olan Aralık ayından Aralık ayına kadar olan fark varil başına 15 ABD Doları’nı aştı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü