AB Tarım Sektörüne İlişkin Kısa Vadeli Görünüm Raporu Yayınladı

16 Temmuz 2020

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan AB tarım pazarlarına yönelik kısa vadeli görünüm raporu, tarım ve gıda sektörüne ilişkin eğilimler ve beklentiler hakkında ayrıntılı bir genel bakış sunmaktadır.
 
Raporda, COVID-19 salgını ve AB üyesi ülkeler tarafından alınan önlemlerin bir talep şoku yarattığı ifade edilmiştir. Bu durum, süt, şeker, domuz eti, zeytinyağı, şarap ve domates gibi çeşitli sektörlere ilişkin üretim beklentilerine yansımaktadır. İhracat perspektifleri ise genel olarak iyi seyretmektedir.
 
2020/21 sezonunda, AB tahıl üretiminin, 2019/20 ile karşılaştırıldığında % 2,7 oranında azalarak 286,3 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu durum, kuru hava koşulları ve kışlık hububat ekim alanlarının azalmasından kaynaklanmıştır.
 
2020 yılında, AB’de toplanan süt miktarının 2019 yılına kıyasla %0,7 oranında artarak 144 milyon tona yükseleceği öngörülmektedir. Bu durum, meralardaki otların kalitesinden ve yemlerin uygun fiyatlı oluşundan kaynaklanmıştır. Bu büyümeye en fazla katkı sağlayan ülke Almanya olmuş, Almanya’yı İtalya, İspanya ve Hollanda takip etmiştir.
 
Kaynak: The Cattle Site web sitesinden tercüme edilmiştir. 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü