AB, Uganda’nın Enerji Santralinin İyileştirilmesine 60 Milyon Avro Kaynak Sağlayacak
01 Kasım 2023Üst düzey bir diplomat Pazartesi günü (30/10/2025) yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Uganda'nın en büyük hidroelektrik santrallerinden birinin iyileştirilmesi için 60 milyon Avro (63 milyon ABD Doları) kaynak sağlamayı planladığını, böylece ülkenin yaşlanan enerji altyapısını yenileyebilmek için gereken finansman açığının bir bölümünün kapatılmasına yardımcı olacağını dile getirdi.
Uganda'nın doğusundaki Jinja bölgesinde Nil Nehri'nin çıktığı kaynakta kurulu olan Nalubaale ile Kiira hidroelektrik santral yerleşkesi yaklaşık 380 MW güç üretmekte olup 1954 yılında işletmeye alınmış olmasıyla Uganda'nın en eski enerji santrali durumunda.
Güney Afrika’nın enerji sektöründeki dev firması Eskom’un, içinde bulunduğumuz yılın başlarında sona eren 20 yıllık işletme izin belgesiyle santrali işletmesinin ardından Uganda ülke yönetimi santralin kontrolünü geri almıştı.
AB'nin Uganda Büyükelçisi Jan Sadek, başkent Kampala'da düzenlenen bir madencilik konferansında yaptığı konuşmada, "Uganda'nın sanayileşmesine güvenilir enerji sağlamak amacıyla Kiira ile Nalubaale hidroelektrik santrallerinin iyileştirilmesine yaklaşık 60 milyon Avro fon sağlayacağız." bilgisini iletti.
Büyükelçi, çalışmaların ne zaman başlayacağı ile Birliğin sağlayacağı finansmanın hibe mi yoksa kredi mi olacağı konusunda açıklama yapmadı.
Sadek, söz konusu finansmanın, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 2030 yılına kadar karşılanmasına yardımcı olmak üzere AB'nin tasarlamış olduğu küresel ağ geçitleri stratejisi kapsamında yürütüleceğini belirtti.
Uganda'nın enerji altyapısının finansmanı yetersiz durumdayken ülkenin enerji ağının bazı bölümlerinin eskimiş olması geniş çaplı elektrik kesintilerine zaman zaman da elektrik arızalarına neden oluyor.
Uganda’nın kurulu elektrik enerjisi kapasitesi, çoğunluğu hidroelektrik enerjisi santrallerinden olmak üzere 1.400 MW olup içinde bulunduğumuz yılda yine Nil Nehri üzerinde yer alan ve Çin’in inşa etmekte olduğu Karuma hidroelektrik enerjisi santralinin işletime alınmasıyla ülkenin kurulu elektrik enerjisi kapasitesi 2.000 MW’ye çıkacak.
Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü