AB Ülkelerindeki Sanayi Sektöründe Doğalgaz Tüketimi Ağustos ve Eylül Aylarında Ortalama %15 Oranında Azaldı

28 Ekim 2022

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat tarafından 27 Ekim Perşembe günü açıklanan verilere göre, hızla yükselen enerji fiyatları ve Rusya’dan gelen tedarikin kısılması nedeniyle doğalgaz tüketimi Ağustos ve Eylül aylarında Avrupa genelinde büyük ölçüde azaldı.

27 ülkenin üye olduğu Avrupa Birliği’ndeki toplam doğalgaz tüketimi Ağustos ayında son beş yılın ortalaması ile kıyaslandığında %14, Eylül ayında ise %15 oranlarında azaldı.

Yaz aylarında doğalgazın hane halkı kullanımının zaten az olduğu, fakat tüketimdeki esas düşüşün sanayi kullanımındaki tasarruftan kaynaklandığı bildirilirken, bu süreçte sanayi tesislerinde yaşanan üretim kısma ve durdurma uygulamalarının yarattığı olumsuz etki ve zararların henüz tam olarak hesaplanamadığı belirtildi.

Son aylarda sanayi tesislerindeki geçici kapanmaların en çok çelik ve çimento sektörlerinde yaşandığı açıklanırken, gübre üreticilerinin de kapasitelerini %70’e varan oranlarda azalttıkları bildirildi.

AB ülkeleri Temmuz ayında aldıkları bir ortak kararla, doğalgaz kullanımlarını Ağustos ayından itibaren %15 oranında azaltarak kış aylarına hazırlık yapmak amacıyla stoklarını güçlendirmeyi hedefleyen bir adım atmışlardı.

Şu anda AB’nin toplam doğalgaz stoklarının %94 dolulukta olması ve iklim koşullarının da beklentilerin ötesinde ılıman yaşanması nedeniyle doğalgaz fiyatlarının son haftalarda düşüş trendine girdiği belirtiliyor.

Öte yandan, doğalgaz tüketiminde yaşanan bu düşüşün her ülkede aynı oranda gerçekleşmediği, hatta aksine birkaç ülkede tüketimin az da olsa arttığı gözlemlendi.

Avrupa’nın en çok doğalgaz tüketen ülkesi olan Almanya’da tüketim Ağustos ayında %28 ve Eylülde de %7,4 oranlarında azaldı. Yine İtalya ve Hollanda’da da doğalgaz tüketimi Eylül ayında sırasıyla %22 ve %33 oranlarında azaldı.

Öte yandan Ağustos ve Eylül aylarında İspanya’nın doğalgaz tüketiminde az bir miktar artış kaydedildi. Sanayide kullanılan doğalgaz tüketiminin Eylül ayında azaldığı, fakat enerji sektöründeki kullanımın arttığı açıklandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü