ABD, Alüminyum da İçerisinde Olmak Üzere Rusya Çıkışlı Metallere Tarifeler Açıkladı

27 Şubat 2023

ABD ülke yönetimi, Rusya'nın metal ile madencilik sektörüne karşı bir kalkışma olarak, Rusya'da eritilmiş ya da dökülmüş alüminyumun ABD’ye dışalımının olması durumunda olası dışalım maliyetini önemli ölçüde artıracağını dile getirdiği önlemleri içeren yeni bir uygulama duyurdu.

Beyaz Saray, Rusya-Ukrayna krizinin başlamasının birinci yıldönümü nedeniyle Cuma günü (24/02/2023) yaptığı açıklamada, 2,8 milyar ABD Doları değerinde 100'den fazla Rusya çıkışlı mineral ile kimyasal ürüne uygulamakta olduğu gümrük tarifelerini yükselteceğini bildirdi.

Önlemler, "Rusya'da eritilen ya da dökümü yapılan alüminyumun ABD pazarına girme maliyetlerini önemli ölçüde artıracak.” denilirken sonrasında daha fazla ayrıntı verilmedi. Bloomberg Haber Ajansı, ABD'nin Rus alüminyumuna %200 oranında dışalım vergisi uygulamaya hazırlandığını önceden bildirmişti.

ABD ile Avrupa, Ukrayna krizine yanıt olarak Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygulayagelirken, alüminyum gibi endüstriyel metalleri genel kısıtlamaların içerisine almaktan büyük ölçüde kaçınmıştı. Beyaz Saray Cuma günü (24/02/2023) yaptığı açıklamada, "yaptırım yetkilerini Rusya'nın metal ile madencilik sektörünü kapsayacak biçimde genişleteceğini" ancak girişimin piyasadaki aksamaları en aza indirecek biçimde düzenleneceğini belirtti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü