ABD Çıkışlı Nadir Toprak Elementleri, Japonya ile Edinim Anlaşmasıyla Çin'i Devre Dışı Bırakacak

02 Mart 2023

Amerika'nın tek nadir toprak elementi üreticisi, ABD ile bağlaşıklarının Çin'in kritik edinim zincirlerindeki rolünü azaltma yönündeki daha geniş kalkışmasının bir parçası olarak, yeni işleme tesisinden Japonya'ya gönderim anlaşmasını kabul etti.

Kaliforniya eyaletindeki Mountain Pass madeninin sahibi olan MP Materials firması, ayrıştırma biriminden Japonya'da dağıtılmak üzere doğrudan Japon alım satım devi firma olan Sumitomo'ya gereç satacak. Madenin çıktıları işlenmek üzere genelde Çin'e gönderiliyordu, Japon firmaları ise gereksinim duydukları gereçleri Çin’den satın alıyorlardı.

ABD ile Japonya firmaları ortak bildirilerinde, anlaşmanın "Japon üretim sektörü için kritik öneme sahip bir edinim zincirini düzene kavuşturacağını, çeşitlendireceğini, güçlendireceğini" dile getirdiler. Firmalar, hacimler ya da zamanlama konusunda hiçbir ayrıntı vermedi.

Mountain Pass, ABD'nin kritik mineral akışlarını yeniden biçimlendirmesi için amiral gemisi bir girişim olarak ortaya çıktı. 2021 yılında yerküredeki madencilik çalışmaları sonucu çıkarılan nadir toprak sunumunun yaklaşık %15'ini karşılamaktaydı, geçen yıl ABD Başkanı Joe Biden, firmanın madenciliğin ötesine geçmesi için 35 milyon ABD Doları tutarında ek finansman sağlanmasına imza attı.

ABD, stratejik önemi olduğu düşünülen maden akışları üzerinde Çin’in egemenliğini azaltmak amacıyla bir kalkışmaya öncülük ediyor. Beyaz Saray'a göre Çin, nadir toprak elementleri sektöründe küresel arıtma kapasitesinin yaklaşık %85'ine ev sahipliği yapıyor.

MP Materials firması, nadir toprak elementlerini ayıklama tesisinin yanı sıra akıllı telefonlardan elektrikli taşıt araçlarına, oradan da askeri donanımlara kadar her konuda yaşamsal önem taşıyan nadir toprak mıknatıslarını üretmek üzere Texas eyaletinde fabrika kurmayı planlıyor.

Bloomberg Haber Ajansı’nın 11 Şubat'ta (2023) bildirdiğine göre ABD ülke yönetimi, Avrupa Birliği ile görüşmelerin yanı sıra Çin'in kilit sektörlerdeki etkisine karşı koyma çabalarında son bir adım olarak Japonya ve İngiltere ile kritik mineraller üzerine dar odaklı alım satım anlaşmaları imzalamanın yollarını arıyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü