ABD Çin’den İthalata Yönelik Gümrük Vergilerini Artırdı

16 Mayıs 2024
ABD Başkanı Biden, elektrikli araç bataryaları, bilgisayar çipleri ve tıbbi ürünler de dahil olmak üzere Çin'den ithal edilen bir dizi ürüne yönelik yüksek tarife artışlarını açıkladı.

ABD, bu yıl Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisinin bu yıl %25’ten %100’e, güneş panellerine uygulanan verginin %25’ten %50’ye, belirli alüminyum ve çelik ürünlerine uygulanan vergilerin ise %7,5’tan %25’e yükseleceğini duyurdu. ABD, ayrıca yarı iletkenlere uygulanan vergiyi 2025 yılına kadar %25 düzeyinden %50'ye çıkaracak. Çin’den ithal edilen çipler, elektrikli araç bataryaları, kritik mineraller, liman vinçleri ve tıbbi ürünlere de benzer oranlarda ilave gümrük vergisi getirilecek. Elektrikli araç tarifesi 2024’te yürürlüğe girecek ve mevcut durumda %27,5 olan nihai tarife oranı %102,5’e yükselecek. Bazı kritik minerallere %25 oranında yeni bir tarife uygulanırken doğal grafit ve mıknatıslara da 2026 yılında bu oran uygulanmaya başlanacak.

ABD'li güneş enerjisi üreticileri, cam ve levha gibi bileşenler açısından hâlâ nispeten Çin'e bağımlı durumda bulunuyor. Joe Biden, bazı güneş enerjisi üretim ekipmanları için bir hariç tutma süreci oluşturma talimatı verdi. Bu talimat yerli güneş enerjisi bileşenleri üreticilerinin savunduğu bir husus çünkü söz konusu ekipmanları Çin dışından temin etmek oldukça güç. ABD, güneş enerjisi ekipman fabrikaları kurmanın maliyetini düşürmeyi amaçlıyor.

Ek tarifelerin halihazırda enflasyondan zarar gören tüketicilerin üzerindeki fiyat baskısını artırabileceği ve Çin’in misillemesine de yol açabileceğinden endişe ediliyor. Tarifelerin Enflasyonu Düşürme Yasası, Altyapı Yasası ile Çip ve Bilim Yasası’nda öngörülen yurtiçi yatırımları desteklemek üzere Çin ile rekabeti dengelemek amacıyla konulduğu vurgulandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü