ABD Dünyanın En Büyük LNG İhracatçısı Oldu

03 Ocak 2024

Bloomberg tarafından salı günü paylaşılan yeni verilere göre Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Katar'ı geride bırakarak dünyanın en büyük LNG ihracatçısı oldu.

ABD, ülkenin birincil ihracat tesisi Freeport LNG Haziran 2022'de gerçekleşen yangının ardından geçen yıl 91,2 milyon metrik ton LNG ihraç etti. Avustralya 2023'te ikinci lider LNG ihracatçısı olurken, 2022'de lider LNG ihracatçısı olan Katar 2023'te ihracatını %1,9 azaltarak üçüncü sırada yer aldı.

Venture Global LNG Inc. Louisiana'da yeni bir LNG tesisi kurmaya hazırlanırken, Exxon Mobil ve Qatar Energy de Teksas'ta bir LNG tesisi olan Golden Pass'i kurmaya hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporunda, ABD LNG ihracatının 2023'te tahmini günlük 11,81 milyar fit küpten, 12,36 milyar fit küpe yükseleceği belirtiliyor.

Amerika Enerji Enstitüsü’ne (EIA) göre ise Hollanda, İngiltere ve Fransa 2023'ün ilk yarısında ABD LNG ihracatının ana varış noktaları olmuştur. Refinitiv Eikon'un verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında Avrupa ve Birleşik Krallık'ın LNG ithalatı ilk kez boru hattıyla yapılan ithalatı aştı. Aralık ayında Avrupa, ihraç edilen toplam LNG'nin %61'i ile ABD LNG'sinin ana varış noktası olmaya devam etti.

Kaynak: Oilprice
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü