ABD Enerji Konferansında Yapay Zeka Enerji İhtiyaçlarının Karşılanamaması Tartışıldı

19 Nisan 2024

Bu hafta düzenlenen “Yapay Zeka: Yeni Enerji Çağına Güç Vermek” başlıklı zirvede, ABD'nin elektrik sistemlerinin Generatif Yapay Zeka gibi teknolojilerin hızla artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince genişlemediği dile getirildi. Yöneticiler, çevre ve toplum gruplarının getirdikleri düzenlemeler, izin süreçleri ve sık sık yaşanan yasal mücadelelerin, yeni enerji projelerinin şebekeye bağlanmasını geciktirdiğini ve geleneksel elektrik üretim şirketlerinin karlarını tehdit ettiğini belirtti.

Enerji şirketleri, Google’ın yaklaşık 10 katı enerji gerektiren ChatGPT gibi sohbet robotlarını ve diğer yapay zeka türlerini destekleyen şirketlerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamadaki kısıtlamaları belirtti.

Dağıtım kooperatiflerinin yanı sıra üretim ve iletim kooperatifini temsil eden Ulusal Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Örgütü'nün başkanı Michael Keyser, veri merkezlerinin ve teknoloji şirketlerinin artık kendi elektriklerini satın almaya çalıştıklarını görmemizin bunun bir sonucu olduğunu belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü