ABD, Hindistan’dan Laboratuvar Ürünü Elmas Dışsatımını 8 Milyar ABD Doları’na Yükseltmesi İsteminde Bulundu

22 Ağustos 2022

Yerkürede satılmakta olan elmasların yaklaşık %90'ını kesen ya da cilalayan Hindistan, laboratuvar ürünü mücevher satışlarını, ABD'den gelen istemin artması, ayrıca diğer pazarlarda da daha fazla kabul görmesi nedeniyle artırıyor.

Hindistan Mücevher ile Mücevherat Dışsatımı Teşvik Konseyi başkan yardımcısı Vipul Shah bir röportajında, laboratuvarlarda üretilen cilalı elmas dışsatımının 1 Nisan'da (2022) başlayan şu anki mali yılda, geçen mali yılda 1,3 milyar ABD Doları olan rakamın iki katına çıkabileceğini belirtti. Vipul Shah, “ABD'nin istemi ile laboratuvar ürünü elmasın İngiltere ile Avustralya'daki kabul görmesinin yükselmesi sonucu önümüzdeki birkaç yıl içinde laboratuvar ürünü elmasların dışsatımını 7 milyar ABD Doları’ndan 8 milyar ABD Doları’na çıkarmak yolunda büyük bir potansiyele sahibiz.” açıklamasında bulundu.

Shah ayrıca, “Laboratuvar ürünü elmaslar, gençler için uygun fiyatlı, modaya uyan mücevherler olarak ele alınacak, dolayısıyla mücevher pazarı bu yönde değişecek.” yorumunda bulundu.

Laboratuvarlarda üretilen elmaslar günümüzde elmas pazarının küçük bir bölümünü oluşturmakta. Hindistan, geçen yıl doğal yollardan çıkarılan yaklaşık 24 milyar ABD Doları karşılığı cilalı elmas gönderimi gerçekleştirdi. Yine de laboratuvar ürünü elmaslar, çok daha ucuz olmaları, çok daha fazla çeşitliliğe sahip olmaları, dahası madenlerden çıkarılan doğal taşlarla aynı fiziksel özellikler ile kimyasal yapıya sahip olmaları nedeniyle pazar paylarını artırırlarken elmas uzmanları sentetik elmaslar ile maden ürünü doğal elmasları ayırt edebilmek için makinelere gereksinim duyuyorlar.
Laboratuvar ürünü elmaslar, mikrodalga odasına yerleştirilmiş karbon tohumlarından geliştirilmekte. Parlamaya başlayan bir plazma topu yüksek sıcaklıklarda ısıtılırken sözkonusu işlem, haftalar içinde elmaslara dönüşür biçimde kristalleşen parçacıklar yaratıyor.

Hindistan Mücevher-Mücevherat Dışsatımını Geliştirme Konseyi’nin (Gem-Jewellery Export Promotion Council-GJEPC) verilerine göre Hindistan'ın laboratuvarlarda üretilen cilalı elmas dışsatımı, Nisan-Temmuz (2022) döneminde yaklaşık %70 oranında artışla 622,7 milyon ABD Doları’na yükselirken, aynı dönemde madenlerden çıkarılmış, kesilmiş ve parlatılmış doğal elmas dışsatımı yaklaşık %3 oranında düşüşle 8,2 milyar ABD Doları’na geriledi.

İnsan ürünü mücevherin bir avantajı, edinim zincirini ve mücevherlere olan tüketici güvenini korumaya yardımcı olan bir izleme düzenine sahip olması.

Hindistan'da alım satım amaçlı olarak laboratuvarlarda üretilen elmasların ilk küresel markalarından biri olan ALTR firmasının yöneticisi Ritesh Shah, “Alım satım değerine sahip taş kalitesinde toprak madenciliği ürünü elmasların yerini tümüyle laboratuvarlarda üretilen elmaslar alıyor.” derken “Laboratuvar ürünü elmaslara daha çok sayıda kişinin satın alma erişimine sahip olması, düşük karbon ayak izi, boyutu ile kalitesi alıcılar için büyük bir çekicilik sunuyor, dolayısıyla ABD’deki elmas tüketicilerinin tüketici davranışındaki değişimde laboratuvar ürünü elmaslar önde gidiyor.” diye de ekledi.

Ritesh Shah ayrıca, 2000'li yılların ortalarında Hindistan’da laboratuvar ortamında elmas üreten bir avuç firma varken, günümüzde bu tür üretim yapan yaklaşık 25 firma olduğunu belirtti. Hindistan Mücevher-Mücevherat Dışsatımını Geliştirme Konseyi’ne göre, ülkede laboratuvarda üretilen elmaslar küresel üretimin yaklaşık %15'ine katkıda bulunuyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü