ABD Hükümeti, Enerji Endüstrisinden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarını Azaltmaya Yönelik Kapsamlı Bir Plan Açıkladı

12 Mayıs 2023

ABD hükümeti, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için ekonomiyi karbondan arındırma hedefi doğrultusunda bugüne kadarki en büyük adımlardan biri olan enerji endüstrisinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik kapsamlı bir plan açıkladı.

Teklif, ABD’deki toplam emisyonların dörtte birinden fazlasının kaynağı olan enerji santrallerinden atmosfere salınan karbondioksit seviyesini sınırlayacak ve sektörü milyarlarca dolarlık yeni ekipman ve sistem kurmak veya tesisleri dönüştürmek için yıllarca sürecek bir rotaya sokacak. Teklif, enerji şirketlerini bir tesisin bacasından atmosfere ulaşmadan önce CO2'yi çekebilen veya yakıt olarak süper düşük emisyonlu hidrojeni kullanabilen karbon yakalama ve depolama ekipmanları (CCS) kurmaya zorlayacak standartları belirliyor.

Çevre Koruma Ajansı (EPA), planın kömür santrallerinden ve doğal gaz santrallerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının 2028 ile 2042 arasında 617 milyon ton azalacağını, bu miktarın da 137 milyon binek aracın yıllık emisyonunun azaltılmasına eşdeğer olacağını tahmin ediyor. EPA, teklifin elektrik endüstrisine 10 milyar dolardan fazla harcamaya ve yatırıma mal olacağını, sağlık ve iklim için yaklaşık 85 milyar dolar ölçeğinde fayda sağlayacağını tahmin ediyor. Araştırma grupları, bahse konu teklifin, kömürden üretilen elektrik enerjisi kapasitesinin son 18 yılda 321 gigawatt’tan 219 gigawatt'a gerilediğini, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışı ve kamu kuruluşlarının bu atılımı yapmayı planladığını öngören enerji sektöründeki mevcut eğilimleri yansıttığını belirtiyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü