ABD ile Japonya Kritik Minerallerin Edinim Zincirleri ile İlgili Anlaşmaya Varacak

28 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Çin'in elektrikli taşıt aracı endüstrisindeki egemenliğine karşı durmayı amaçlaması sonucu ABD ile Japonya kritik mineral edinim zincirlerindeki iş birliğini artıracak.

Japonya Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura Salı günü (28/03/2023) Tokyo'da yaptığı açıklamada, anlaşmanın ardından Japonya'da toplanan ya da işlenen gereçleri kullanan elektrikli taşıt araçlarının ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında elektrikli taşıt araçları vergi indirimlerinden yararlanmak için uygun duruma geleceğini dile getirdi.

Nishimura gazetecilere verdiği söyleşide, "Elektrikli taşıt araçlarına olan istemin katlanarak artması beklendiğinden bu tür taşıt araçlarının üretimi için gerekli olan kritik minerallerin güvence altına alınması titizlikle düşünülmesi gereken önemli bir konudur." yorumunda bulunurken ABD Ticaret Bakanlığı Temsilcisi Katherine Tai ile Japonya'nın ABD Büyükelçisi Koji Tomita'nın Salı gününün (28/03/2023) sonunda bir anlaşma imzalamalarının planlandığını belirtti.

Nishimura'nın ana hatlarını çizdiği anlaşma, Washington'ın Avrupa Birliği ile görüşmelerini yürüttüğü ve rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ile elektrikli taşıt aracı üretimi gibi alanlarda Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında önümüzdeki on yıl içinde var olacak 369 milyar ABD Doları tutarında yardım ile vergi kredilerinin bir bölümüne erişimi genişletecek anlaşmaya benzemekte.

Elektrikli taşıt araçları sektörünün Japonya merkezli sağlayıcılarının hisse senetlerinin değerleri Salı günü (28/03/2023) seansında yükseldi. Batarya katot gereçleri üreticisi Sumitomo Metal Mining firmasının hisse senetlerinin değeri %2,1 oranına kadar yükselirken, ayırma aracı üreticisi Asahi Kasei firmasının hisse senetlerinin fiyatı da yükseldi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cuma günü (24/03/2023) ABD Temsilciler Meclisi Yollar ile Araçlar Komitesi'ne ifade verirken, ABD'nin Çin'e olan bağımlılığının büyük ölçüde devam ettiğini, kritik minerallere olan istemin ise önümüzdeki yıllarda çok büyüyeceğini vurguladı. Yellen ayrıca, "Enflasyonu Düşürme Yasası’nın hedeflerinden biri, sözkonusu kritik mineraller ile bu minerallerin işlenmesi için gereken edinim zincirlerini geniş ölçüde güçlendirmektir.” yorumunda bulundu.

ABD Hazine Bakanlığı'nın, taşıt aracı başına tam 7.500 ABD Doları tüketici vergisi kredisi alabilmek için pil bileşenleri ile kritik minerallerin serbest ticaret anlaşması imzalanmış ülkelerden edinilmesini zorunlu kılacak yeni koşulları yürürlüğe koyması planlanıyor. AB ile Japonya, ABD ile herhangi bir Serbest Ticaret Anlaşması’nın parçası olmasa da yeni birleşmeler bağlaşıklara kritik maden alım satımında aynı statüyü verecek.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü