ABD, İngiltere ile Ortakları Durumundaki Ülkeler 15 Kritik Mineral Projesi Üzerinde Çalışıyor

12 Ekim 2023

Üst düzey bir ABD'li yetkili Perşembe günü (05/10/2023) yaptığı açıklamada, ABD ile ortaklarının elektrikli taşıt araçları ile enerji dönüşümü için gereksinim duyulan kritik minerallerin tedarikini güvence altına almak amacıyla 15 ayrı proje üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Geçen yıl 14 ayrı ülke yönetimi tarafından kurulan Mineral Güvenliği Ortaklığı (MGO), sıfır karbon salınımı amaçlarına ulaşmak için gerekli olan lityum metali ile ender bulunan toprak elementleri gibi sektörel girdilerin yeterli oranlarda edinilmesini güvence altına almayı amaçlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomik büyüme, enerji ile çevreden sorumlu bakan yardımcısı Jose Fernandez, Londra'da düzenlenen bir bilgilendirme toplantısında, "Şu anda söz konusu metaller ile minerallerin beş kıtada yeraltından çıkarılmasından işlenmesine kadar 15 ayrı projeyi inceliyoruz." açıklamasını yaptı.

Fernandez ayrıca, "Amacımız önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konuda bazı anlaşmalar imzalamak." bilgisini aktardı.

Fernadez, Projeler içerisinde yer alan firmalar ile ilgili ayrıntı vermeyi reddetti ancak projelerden en az birinin İngiltere'de olduğunu dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Fernandez, MGO üyesi ülkelerin önümüzdeki hafta İngiltere'nin ev sahipliğinde Londra Metaller Borsası (LMB) haftalık sektör toplantısı sırasında bir araya geleceklerini de belirtti.

Fernandez, MGO’nun özel firmalar arasındaki anlaşmaları kolaylaştırmayı, ABD devletinin ihracat-ithalat bankası (Eximbank) gibi ticaret bankaları da içerisinde olmak üzere finansman konusunda firmalara yardımcı olmayı amaçladığını vurguladı.
MGO'nun diğer üyeleri Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, İtalya, İsveç, Finlandiya, Norveç, Japonya, Hindistan ile Güney Kore'dir.

Bakan Yardımcısı, ABD'nin, İngiltere’de çıkarılan ya da işlenen kritik minerallerin ABD mevzuatında yer alan çevreyi kirletmeyen taşıt aracı vergi indirimlerinden yararlanmasına olanak tanıyacak bir anlaşmaya imza koyacağından emin olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Jose Fernandez, Pazartesi günü (02/10/2023) de, ABD'nin AB ile benzer bir anlaşmaya varması konusunda iyimser olduğunu, ayrıca Washington'un Mart ayında (2023) Japonya ile bir madencilik anlaşmasına imza attığını açıklamıştı.

ABD Enflasyonu Azaltma Yasası, ABD’de satılan bir elektrikli taşıt aracının üretiminde kullanılmış olan bataryaların bileşiminde yer alan kritik minerallerin bir bölümünün ABD sınırları içerisinden ya da ABD’nin serbest ticaret anlaşmasının olduğu bir ticaret ortağı ülkeden edinilmesi durumunda, söz konusu elektrikli taşıt aracı için 7.500 ABD doları tutarında vergi kredisi sağlıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü