ABD, Kritik Mineraller Konusunda AB İle Anlaşmaya Varacağı Konusunda İyimser

04 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir yetkili Pazartesi günü (02/10/2023) yaptığı açıklamada, ABD'nin, Avrupa'da çıkarılan ya da işlenen kritik minerallerin ABD’deki çevreyi kirletmeyen taşıt araçlarına yönelik vergi indirimlerinden yararlanabilmesine izin verecek biçimde Avrupa Birliği (AB) ile anlaşma imzalayabileceği konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Atlantik ötesi ortaklar durumundaki ABD ile AB, lityum ile nikel gibi AB çıkışlı kritik minerallerin, Kuzey Amerika'da üretilen ürünlerde kullanılmasını amaçlayan ABD Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamında yeşil sübvansiyonlara hak kazanıp kazanamayacakları, kazanacaklarsa nasıl kazanacakları konusunda görüşmeler yürütüyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomik büyüme, enerji ile çevreden sorumlu bakan yardımcısı Jose Fernandez, Brüksel'de düzenlenen bir bilgilendirme toplantısında her iki tarafın da yoğun görüşmelerde bulundukları açıklamasını yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri Mart ayında (2023) Japonya ile bir madencilik anlaşması imzalamıştı. Bugünlerde ise gerek AB gerek İngiltere aynı tür bir anlaşmanın arayışı içerisindeler.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü