ABD Madenleri Geçen Yıl 90 Milyar ABD Doları’na Eşdeğer Emtia Üretti

08 Şubat 2022

Salı günü (01/02/2022) yayınlanan ABD Yerbilimleri Araştırması’na göre ABD madenleri geçen yıl yaklaşık 90,4 milyar ABD Doları’na eşdeğer maden emtiaları üretti. Üretim rakamı, önceki yılın düzeltilmiş üretim rakamı olan 80,7 milyar ABD Doları’na göre 9,7 milyar ABD Doları’na eşdeğer artışa karşılık geliyor.

Sözkonusu maden emtiaları, endüstriyel mineraller ile doğal minerallerin yanı sıra demir içeren ve içermeyen metalleri kapsamaktadır.

Tüm endüstriyel minerallerin tahmini üretim değeri, ülkenin toplam maden üretim değerinin %63’ü olan 56,6 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.

Geçen yıl kırma taş, ABD maden üretiminin toplam değerinin %21’ini oluşturarak ülke toprakları içerisinde üretilmiş başta gelen yakıt dışı mineral emtia olmuştur.

ABD 2021 yılı metal içeren maden üretiminin ise 33,8 milyar ABD Doları eşdeğeri kadar ya da diğer deyişle 2020 yılına göre %23 daha yüksek gerçekleştiği tahmin ediliyor. Metal içeren maden üretim rakamına katkıda bulunan başlıca metaller; %35 pay ile bakır, %31 pay ile altın, %13 pay ile demir cevheri ve %7 pay ile çinko olmuştur.
    
En yüksek maden üretim rakamına ulaşmış olan ilk on eyalet Arizona, Nevada, Teksas, California, Minnesota, Alaska, Utah, Florida, Missouri ve Michigan.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü