ABD Menşeli Otomobil ve Yedek Parça İthalatında Vergi Zammı Ertelemesi Devam Edecek

01 Nisan 2019

ABD Hükümeti’nin Çin mallarına uygulanacak gümrük tarifelerini artırma kararını erteleyeceğini açıklamasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi de, bir iyi niyet işareti olarak geçtiğimiz pazar günü aldığı bir kararla, ABD’den ithal edilen otomobil ve yedek parçalara uygulanacak vergi artırımı kararını askıda tutmaya devam edeceklerini açıkladı.
Çin ile ABD arasında sürmekte olan ticaret savaşlarının ateşkes dönemine girmesiyle birlikte, Çin hükümeti geçtiğimiz Aralık ayında aldığı bir kararla ABD menşeli otomobil ve yedek parçalarına uygulanması planlanan ek %25’lik vergiyi askıya aldıklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz pazar günü alınan ve diğerinin devamı olan bu son karar da, aynı iyi niyet ifadesinin bir devamı olarak değerlendiriliyor.
Devlet Konseyi’nin resmi açıklama metninde, aldıkları kararın ABD tarafından atılan olumlu adımlara cevaben verilmiş somut bir uygulama olduğu ve karşılıklı adımların atılmaya devam edilmesiyle birlikte, iki ülke arasındaki ticari gerilimin zamanla ortadan kalkmasını umut ettikleri belirtildi.
Açıklamada erteleme kararının bitimi için bir nihai tarih belirlenmediği ve zamanı geldiğinde bu konuda ayrıca açıklama yapılacağı de bildirildi.
2 Mart 2019 tarihinde uygulamaya girmiş olması gereken ve toplamı 200 milyar dolara ulaşan tarife artışlarının Başkan Donald Trump tarafından ertelenmesinin ardından, ABD Hazine Bakanı Steven Munchin ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Çinli yetkililer ile ticari müzakereler yürütmek üzere Pekin’e gitmişlerdi.
Başbakan Yardımcısı Liu He’nin öncülüğündeki Çin heyeti ile yürütülecek olan müzakerelerin ikinci bölümünün ise gelecek hafta Vaşington’da başlaması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü