ABD, Mısır Görüşmeleri Öncesinde Ülkeleri Kömürden Vazgeçirmek Amacıyla Anlaşmalar İmzalamak için Çabalıyor

14 Ekim 2022

ABD'li yetkililer, uluslararası iklim görüşmelerinin Mısır'da toplanmasından haftalar önce yerkürenin en kalabalık ülkelerinden bazılarını daha temiz enerji biçimlerine yönlendirmek amacıyla değeri milyar dolarları bulan planlara aracılık etmeye çabalıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın iklim konusundaki özel elçisi John Kerry Perşembe günü (13/10/2022) verdiği röportajda, “Endonezya, Vietnam, Güney Afrika ve Meksika ile yürütülen görüşmelere çok yoğunlaşmış durumdayız.” derken “Görüşmeler için yürütülen çabalara harcanacak bol enerji var.” yorumunda bulundu.

Kerry önümüzdeki hafta Vietnam'ı ziyaret edecek, Kasım ayında yapılacak BM iklim doruğundan önce ise yeniden Meksika'ya gidecek. Kerry’nin ziyaretleri, Endonezya ile süren görüşmelerin, ayrıca Güney Afrika'nın enerji düzenini kömürden uzaklaştıracak 8,5 milyar ABD Doları değerindeki girişim için ayrıntılı bir yatırım planı oluşturma çalışmalarının ortasında gerçekleşiyor.

Bölgesel girişimler, daha geniş kapsamlı çok taraflı çabaları destekleyerek gelişmekte olan ülkelerde yeşil enerjiye geçiş ile birlikte iklim koşullarında iyileşme sağlama çabalarının bir parçası durumundalar. Varsıl ülkeler, Güney Afrika ile Endonezya gibi ülkelere “yalnızca enerji geçişi ortaklıkları” markalı bir başlık altında temiz enerji girişimlerini destekleme konusunda finansman sağlamaya güdülenmekteler.

Kerry, "Ülkelerin temiz enerji ekonomisine geçebilmeleri konusunda gerçek anlamda dönüşümü benimseyebilecekleri bir formül yaratmaktayız." açıklamasını yaptı.

Bu arada Kerry, yerküre çapında milyarlarca doları temiz enerji projelerine yönlendirmeleri için Wall Street'e baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.

Kerry ayrıca, “Özel girişimleri, çevresel bütünlüğe sahip olacak, ayrıca fonların dağıtımını hızlandırabilecek biçimde masaya çekmenin bir yolu üzerinde çalışıyoruz.” diye de ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü