ABD Petrol Üretimindeki Büyüme 4. Çeyrekte Durdu

21 Aralık 2023

ABD'de ham petrol üretimindeki artış yılın dördüncü çeyreğinde, önceki üç aya kıyasla önemli ölçüde yavaşlarken, doğal gaz üretimi artmaya devam etti.

Dallas Fed Enerji Anketi'ne göre, sektörün üretim endeksi üçüncü çeyrekte 26,5 iken dördüncü çeyrekte 5,3'e düştü. Doğal gazda ise endeks üçüncü çeyrekte 15,4 iken dördüncü çeyrekte 17,9'a yükseldi.

Dallas Fed'in bildirdiğine göre, petrol ve gaz yöneticileri arasında sektörün geleceğine ilişkin iyimserlik azalıyor gibi görünürken, gelecek yıl için sermaye harcaması planlarının büyük ölçüde bu yıla benzer olacağı öngörülüyor. Ankete katılanların üçte biri harcamalarını ılımlı bir şekilde artıracağını söylerken, katılımcıların %26'sı harcamalarını 2023 seviyelerine yakın tutacağını belirtti.

Dallas Fed, ayrıca bu şirketlerin 2024 bütçelerini dayandırdıkları petrol fiyatları için gelecek yıl daha zayıf fiyatlar beklediğini belirtti. Fed’in yaptığı ankete göre şirketlerin 2024 yılı için ortalama petrol fiyatı beklentisi 71 dolar olurken, katılımcıların yaklaşık %35'i varil başına 70 ila 75 dolar arasında bir fiyat beklentisinde olduğunu belirtti.

Bir yıl sonra petrol fiyatlarının nerede olmasını bekledikleri sorulduğunda ise ham petrol WTI vadeli işlemlerinin 2024 sonunda varil başına 75 ila 80 dolar arasında işlem göreceği tahmin edildi.

Kaynak: Oil Price
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü