ABD, Petrol ve Gaz Endüstrileri Kaynaklı Metan Gazı Üzerinde Baskı Uygulayacak

03 Kasım 2021

ABD Salı günü, iklim değişikliğini azaltma stratejisinin bir parçası olarak petrol ve gaz işlemleri kaynaklı sera gazı olan metan gazı salınımlarını azaltma planını açıklarken gerek çevre gruplarından gerek petrol arayıcılarından çekinceli destek aldı.

Açıklama, yerkürenin ikinci büyük sera gazı salınımcı ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri'nin, ülke topraklarındaki salınımları azaltmak amacıyla somut adımlar atarak yerküre sahnesinde liderliği geri kazanmaya çalıştığı İskoçya-Glasgov’da düzenlenen BM iklim konferansı sırasında geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılına kadar sera gazı salınımlarını %50'nin üzerinde azaltma hedefini ortaya koymuş olsa da derinden bölünmüş Kongre'den iklim mevzuatını geçirebilme konusunda sıkıntı çekerken sözkonusu durum ülkenin federal kurumlarının politikalarını daha önemli duruma getirmekte.

Biden yönetimi ile birlikte Avrupa Birliği, metan salınımı içeren ekonomileri 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltabilmek için 100'den fazla ülkenin imza koyacağı yeni bir uluslararası anlaşmaya öncülük etmeye çalışıyor.

Metan gazı karbondioksitten sonra iklim değişikliğinin ikinci büyük nedeni durumunda. Metanın ısı tutma potansiyelinin yüksek oluşu ve atmosferde göreceli olarak daha kısa süren varlığı, metan salınımlarını azaltmanın yerküre ikliminin yörüngesi üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olabileceği anlamına gelmekte.

ABD'nin kendi topraklarında metanla savaşım planının merkezinde, petrol ile gaz operatörlerinin yaydığı metan sızıntılarını ilk kez keskin bir biçimde belirleyecek ve onarılmasını sağlayacak bir Çevre Koruma Ajansı kurulması önerisi yer alıyor. Petrol ile gaz işlemleri metan salınımlarının üçte birini oluşturuyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü