ABD, Tüm Yerküre Elmas Üretiminin %30'unu Gerçekleştiren Rus Madencilik Firmasına Yaptırım Uygulamaya Başladı

11 Nisan 2022

ABD Hazine Bakanlığı, Rusyalı elmas madenciliği firması Alrosa’ya yaptırımları genişleterek tüm yerküredeki ham elmas sunumunun potansiyel olarak yaklaşık %30’unu kesintiye uğratmaya başlıyor.

ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nden alınan bir lisansa göre, Alrosa'nın müşterileri ile diğer ilgili taraflar, devlet kontrolündeki Rus madencilik firmasıyla tüm ilişkilerini 7 Mayıs'a kadar durdurmalı. Firmanın hisseleri Moskova alım satım borsasında %6,2 oranında geriledi. Alrosa firması, konu ile ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı.

Alrosa, içinde bulunduğumuz yüzyılın başına kadar yerküre elmas pazarında tekel durumunda olan ikonik elmas şirketi De Beers ile yaklaşık aynı miktarda değerli taş üretmekte. Yerkürenin en büyük elmas üreticisi ülkesi olarak Rusya, ikinci durumdaki Botsvana ile rekabet ederken tüm elmas satışlarının yaklaşık yarısının gerçekleştirildiği Amerika Birleşik Devletleri, yerküre elmas sektörünün önemli bir pazarı.

Çapraz yaptırım riski, ABD dışındaki tüm bölgelerde yer alan alıcıları da kapsamına aldığından, ABD’nin kararı Alrosa üzerindeki baskıyı daha da artırıyor. Avrupa Birliği ile İngiltere daha önce Rusya-Ukrayna krizinin başlamasıyla Rus madencilik firmasına yaptırım uygulamıştı. Yaklaşık 32.000 kişiyi istihdam eden Alrosa'nın ana pazarları, ABD ve Hindistan da içerisinde olmak üzere Asya kıtası.

Mücevher ürünlerinin üretiminde Rusya’dan gelen elmasları kullanmamaları yolunda oluşan baskılar nedeniyle geçen ay ABD merkezli mücevher firmaları Tiffany & Co. İle Signet Jewelers Ltd., Rusya madenlerinden çıkarılmış elmas satın almayı durdurduklarını açıklamışlardı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü