ABD Ve Brezilya Hükümetleri Yeni Bir Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasına İmza Attılar

09 Mart 2020

Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya hükümetleri arasında geçtiğimiz Pazar günü (8 Mart 2020) ortak savunma sanayi projeleri konusunda işbirliğini kapsayan bir anlaşma imzalandı. Bu yeni anlaşma ile birlikte Brezilyalı savunma sanayi şirketlerine Amerikan kaynaklı yeni finans olanakları sağlanmasının önü açılmış bulunuyor.

İmzalanan anlaşmaya göre, her iki ülkenin savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren özel sektör firmalarına kamu kaynaklı finansman desteği temin edilmesi öngörülüyor. Anlaşma kapsamında sağlanacak desteklerin ABD Savunma Araştırmaları Fonu’ndan karşılanacağı bildirildi. Brezilya’nın hali hazırda 85 ülkeye ihracat yapan 220 adet savunma sanayi şirketi bulunuyor.

Trump yönetiminden konuya ilişkin bilgisi olan bir yetkili, basına yaptığı açıklamada, Brezilya’da Başkan Jair Bolsonaro’nun aslında istihbarat ve savunma alanlarında ABD ile çok daha yakın ilişkiler kurmak niyetinde olduğunu, ancak Brezilya hükümetinin 5G teknolojisinin uygulanmasına ilişkin bazı yaklaşımlarının Amerikan yönetimi tarafından potansiyel bir engel olarak görüldüğünü söyledi.

Anlaşmanın imzalanmasından bir gün önce basına verilen brifing esnasında isminin açıklanmaması şartıyla konuşan aynı yetkili, Amerikan yönetiminin Brezilya ile daha yakın çalışma konusuna temkinli yaklaşmasına neden olan ana unsurun, Brezilya hükümetinin 5G teknolojisi de dahil olmak üzere, iletişim altyapısı alanında Huawei firması ile olan yakın işbirliğini sürdürmesi olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü