ABD ve Çin, Kaliforniya Görüşmelerinin Ardından İklim Konusunda İş Birliği Sözü Verdi

15 Kasım 2023

Bu ayın sonunda Dubai'de yapılacak COP28 görüşmeleri öncesinde ortak bir zemin bulmak amacıyla, 4-7 Kasım tarihlerinde Kaliforniya'nın Sunnylands kentinde bir araya gelen ABD ve Çin’in iklim elçileri John Kerry ve Xie Zhenhua, Çarşamba günü yaptıkları ortak açıklamada, yeni bir küresel yenilenebilir enerji hedefini destekleyeceklerini ve metan ve plastik kirliliği konusunda birlikte çalışacaklarını belirttiler.

Yapılan ortak açıklamada, fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılması gibi konularda görüş farklılıkları devam etse de iklim değişikliği konusunda iki ülke arasındaki iş birliği olanaklarının ele alınacağı iklim çalışma grubunun yeniden canlandırılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.  Çalışma grubunun yeniden canlandırılması, iki ülke arasındaki iklim ilişkisinin normalleştiğine işaret ediyor.

İklim çalışma grubunun, metanın emisyonlarının azaltılması, verimliliğin artırılması ve "döngüsel ekonomi" gibi temel iş birliği alanlarına odaklanacağı ve emisyonların azaltılmasına yönelik politikalar ve teknolojiler hakkında bilgi alışverişinde bulunulacağı ifade ediliyor. Taraflar ayrıca ormansızlaşma ve plastik kirliliğini önlemek için de birlikte çalışma sözü verdi.
Enerji güvenliğini sağlamak amacıyla kömüre dayalı enerji santralleri yatırımlarını onaylamaya devam eden Çin’in karbon emisyonlarını azaltma çabaları, COP28 görüşmelerinde odak noktası olacak.

Yapılan açıklamada, ABD ve Çin’in, G20 liderlerinin küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkaracak deklarasyonunu destekledikleri ve aynı zamanda enerji üretiminde kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil kaynakların, yenilebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilmesi çabalarını hızlandırma konusunda da anlaştıkları belirtildi.

Görüşmelerde tarafların metanı 2035 iklim hedeflerine dahil etmeyi kabul ettiği (Çin ilk kez böyle bir taahhütte bulundu) ve on yılın sonuna kadar karbon yakalama, kullanma ve depolama alanında en az beş büyük ölçekli iş birliği projesini gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü