ABD Yaptırımlarına Rağmen İran'ın Bakır Dışsatımı İki Katına Yükseldi

13 Nisan 2020

İran basını, ABD yaptırımlarına rağmen İran'ın, 19 Mart 2020 günü sona eren takvim yılında bakır dışsatımını bir önceki yıla göre iki kat artırarak bir milyar ABD Doları'na yükseltmeyi başardığını bildirdi. IMIDRO (IMIDRO, açılımı İranian Mines & Mining Industries Development & Renovation olan, devlete ait holdingtir. Holding, 2001 yılında kurulmuş olup merkez ofisi başkent Tahran'dadır. Ç.N.) yetkilisi Mohammad Agajanlou, Ulusal İran Bakır Endüstrisi Şirketi'nin toplam satışlarının, şirketin 48 yıllık tarihinde bir kilometre taşı olan 220 trilyon İran Riali'ni, yaklaşık 1.5 milyar ABD Doları'nı aştığını söyledi.
 
Agajanlou ayrıca, İran bakır endüstrisinin toplam cirosunun yıllık 4,5 milyar ABD Doları'nı aştığını ve NICICO'nun (NICICO, açılımı National Iranian Copper Industries Corporation olan İran'a ait bakır endüstrisi şirketidir. Şirketin merkez ofisi başkent Tahran'dadır. Ç.N.) %143 oranında bir yatırım getirisi sağladığını da sözlerine ekledi.
 
Yetkili, İran'daki bakır tesislerinin bir başka tarihsel başarısının, bakır katot üretiminde 250,130 ton ile tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşılırken, geçen yıl toplam 1,8 milyon ton cevherden arındırılmış bakır çıktısı üretimi gerçekleştirilmesi olduğunu dile getirdi. 
 
Yetkili ayrıca, bakır katot tüketiminin, saflaştırılmış bakırın geçen yıl 160.000 tonun üzerinde olan toplam iç tüketiminin üçte ikisinden fazlasını oluşturduğunu da vurguladı.
    
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü