ABD Yönetimi Temel Yapay Zekâ Standartlarını Mevzuatlaştırmaya Yönelik İlk Adımı Atıyor

20 Aralık 2023

ABD Yönetimi, üretken yapay zekanın güvenli bir şekilde konumlandırılması ve sistemlerin test edilip korunmaları hususunda temel standartlar ve kılavuzların oluşturulması için ilk adımın atıldığını duyurdu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), yapay zekâ sistemlerinin güvenliğini sağlamak için kritik önem taşıyan testleri gerçekleştirmek üzere şubat ayına kadar kamuoyunun katkısının arandığını söyledi.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ise bu çabanın ABD Başkanı Joe Biden'ın ekim ayında yapay zekaya ilişkin kararnamesiyle eyleme geçirildiğini ve Amerika'nın yapay zekanın sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılmasında dünyaya liderlik etmeye devam etmesini sağlayacak olan yapay zekâ güvenliği ve emniyeti çevresinde endüstri standartları geliştirmeyi amaçladığını belirtti.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) yapay zekayı değerlendirmek, standartların geliştirilmesini kolaylaştırmak ve yapay zekâ sistemlerini değerlendirmeye yönelik test ortamları oluşturmak için yönergeler geliştiriyor.

Kurum ayrıca üretken yapay zekâ risk yönetimi ve yapay zekâ teknolojisinin risklerinin azaltılması konusunda yapay zekâ şirketlerinden ve halktan görüş ve değerlendirme talep ediyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü