ABD Yonga Üretimi Konusunda Tayvan ile Aralarındaki Mevcut İşbirliğine Bir Kez Daha Vurgu Yaptı
25 Mart 2021ABD’nin Tayvan büyükelçiliğinden 25 Mart Perşembe günü yapılan bir açıklamada, yarı iletken malzemelerin üretimi ve geliştirilmesi konusunda Tayvan ve ABD’nin doğal birer ortak oldukları ve bu mevcut işbirliğinin ABD’nin en önemli öncelikleri arasında yer aldığı ifade edildi.
Tayvan’daki en büyük yonga üreticilerinden birisi olan Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp (PSMC) firmasının yeni fabrika açılışında bir konuşma yapan Tayvan Amerikan Enstitüsü (AIT) başkanı Brent Christiensen, ABD hükümetinin yonga tedarik zincirinin güvenliği konusunda gösterdiği hassasiyete vurgu yaptı.
Christiensen konuşmasının devamında, hem Başkan Biden’ın hem de Tayvan Devlet Başkanı Tsai’nin yarı iletkenlerin üretim ve teknolojisinin stratejik önceliği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Her iki liderin de bu konuyu sadece ülkelerin ekonomik inovasyon potansiyelleri açısından ele almadıklarını, aynı zamanda ulusal güvenlik bağlamındaki öneminin de farkında olduklarını ifade etti.
Açılışta söz alan Devlet Başkanı Tsai de hükümetin ülkede faaliyet gösteren yarı iletken sanayisine tam destek vermekte olduğunu ve bu desteğin artarak devam edeceğini belirterek, yarı iletken sektörünün Tayvan’ın refah ve başarısının teminatı olduğunu sözlerine ekledi.
Tayvan’ın küresel yarı iletken sanayisinde oynadığı önemli rol özellikle Kovid-19 salgınının ardından dünyanın gündemine girdi. Salgın sürecinde çalışma ortamlarının ev-ofis şekline dönüşmesi ile birlikte, dizüstü bilgisayar ve tablet benzeri elektronik eşyalara olan talepte sıçramalar yaşandı. Bu durumun, başta dünyadaki en büyük fason üretici olan TSMC olmak üzere Tayvan’daki yonga üreticisi şirketlerin işine yaradığı belirtiliyor.
Yonga talebindeki sıçrama nedeniyle küresel otomotiv sektöründe de tedarik zincirleri olumsuz etkilendi ve halen birçok otomotiv firması yonga sıkıntısı nedeniyle zaman zaman üretimlerini geçici olarak durdurmak zorunda kalıyorlar. Bu sorunu hafifletebilmek için bugüne kadar bazı ülkelerin hem hükümet nezdinde hem de firmalar yoluyla Tayvan yönetiminden yardım ve aracılık istedikleri biliniyor.
Yoğun talebe cevap vermek amacıyla Amerikan firmalarının da yeni girişimlerden geri kalmadıkları ve geçtiğimiz hafta Intel firmasının kapasite artırımı için 20 milyar dolar tutarında bir yatırım planı açıkladığı bildirildi.
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü