ABD Yonga Üretimini Desteklemek için 52 Milyar Dolar Fon Ayırıyor

26 Mayıs 2021

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo 24 Mayıs Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, ülkedeki yarı iletken malzeme üretimi ve AR-GE projeleri için ayrılan fonun 52 milyar dolara çıkarılacağını ve bu fon ile yedi ila on arasında yeni fabrika kurulmasının mümkün olacağını söyledi.

Yarı iletken üretiminin cazip bir alan olduğunu ifade eden Raimondo, oluşturulacak federal fondan pay almak için eyaletler arasında rekabet yaşanacağına inandığını ifade etti.

Pandemi sırasında elektronik cihazlara olan talebin hızla artması nedeniyle üretimin talebi karşılaması mümkün olmamış ve elektronik üreticilerinin yanı sıra özellikle otomotiv sektöründe küresel bir tedarik darlığı başgöstermişti. Otomotiv sektöründe bu tedarik darboğazından en fazla etkilenenler arasında General Motors, Ford ve Toyota firmaları dikkat çekmişti.

Aynı basın açıklamasında söz alan isimlerden Senatör Mark Werner de, projenin önemine vurgu yaparak bu fonlama ile bir çok yeni şirketin daha sektöre katılacağını, ancak bunun elbette akşamdan sabaha gerçekleşmesini beklememek gerektiğini ve sürecin Ticaret Bakanlığı denetiminde uzun yıllar devam edeceğini belirtti.

Fonlamaya ilişkin söz konusu yasa tasarısı geçen hafta senatoda tartışılmış ve gerekçeleri paylaşılmıştı. Tasarının gerekçesinde, ABD’nin 1990 yılının sonu itibarıyla yarı iletken malzeme üretiminde dünyadaki payının %37 olduğu hatırlatılarak, bugün bu payın sadece %12’ler seviyesinde kaldığına dikkat çekilmişti.

Oluşturulması planlanan fonun 39 milyar dolarlık kısmının üretim ve AR-GE teşviklerine ayrılacağı, 10.5 milyar dolarlık bir kısmın ise Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi oluşturulması ve diğer muhtelif araştırma programlarının uygulanması amacıyla kullanılacağı öğrenildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü