ABD’de 30 Yılı Aşkın Bir Aradan Sonra Başlayan İlk Kobalt Madenciliği Çalışması

07 Ekim 2022

Yerkürenin elektrikli araçlara geçişini sağlayan pillere yönelik artan istem, yaklaşık 30 yıllık bir aradan sonra ABD kobalt üretimini yeniden alevlendiriyor.

Jervois Global madencilik firmasının tepe yöneticisi Bryce Crocker’ın verdiği bilgiye göre firma, Idaho'daki ilk kobalt madeninde maden arama çalışmalarına Cuma günü (07/10/2022) başlıyor. Crocker, kobalt metali cevherinin ulusal güvenlik açısından "masanın tepesinde" oturduğunu belirtti. Crocker, "Yerkürenin özellikle istikrarlı durumdaki bölgelerinde kobaltın çok sayıda edinim kaynağı yok, bu yüzden ABD'deki bu maden çok önemli.” yorumunda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaları verilerine göre, ABD'de kabaca 1994 yılından beri Kobalt metalinin cevheri çıkarılmıyor.

Kobalt, elektrikli taşıt aracı pillerinde çok önemli bir bileşen olup ABD ülke yönetiminin kritik mineraller listesinde yer almakta. ABD, elektrikli araçların yaygın bir biçimde benimsenmesini iklim değişikliğiyle savaşım çabalarının anahtarı olarak görüyor. ABD’nin en kalabalık eyaletleri arasında yer alan gerek Kaliforniya gerek New York eyaletleri, önümüzdeki yıllarda benzinle çalışan yeni araçların satışını yasaklayacak yasalar çıkardı. Otomobil üreticileri iddialı elektrifikasyon hedeflerine ulaşmak için hazırlanırken, sözkonusu durum, akülerin üretiminde gereksinim duyulan gereçlerde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor, ayrıca bu gereçlerin edinimini güvence altına almak için de küresel düzeyde hızlı davranılması gerekliliğine yol açıyor.

Crocker, bir röportajında, üreticiler arasında, elektrikli taşıt aracı pilleri üretiminde gereksinim duyulan gereçlerin edinimini güvence altına alma konusundaki hızlı davranma düzeyi "iki ya da üç yıl öncesine göre bile çok farklı” derken “ artık bu konuya odaklanma düzeyi, yönetici ile yönetim kurulu düzeyinde olacak kadar yüksek.” bilgisini iletti.

ABD’li General Motors ile Ford Motor otomotiv firmaları, batarya üretiminde kullanılan metalin üreticileriyle Temmuz ayında (2022) doğrudan anlaşmalar imzalayarak sunumu garanti altına alma çabalarını hızlandırmışlardı.

Kobalt metali cevherinin üçte ikisinden fazlası Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden (DKC) gelse de, ülkedeki üreticiler arasındaki yolsuzluk iddiaları, insan hakları ihlalleri ile madenlerinde çocuk işçi çalıştırılması nedeniyle kobalt metali cevherinin DKC dışından edinilmesi yönünde yükselen bir değişim oldu.

Enflasyonu Düşürme Yasası'nın Kongre’den geçmesi, ABD'den edinilen pil gereçleri için de teşvikler sağlamakta. Elektrikli taşıt aracı pilleri, ABD ile serbest ticaret anlaşması olan bir ülkeden çıkarılması ya da o ülkede işlenen mineraller içermesi ve bileşenlerinin bir bölümünün Kuzey Amerika’da yapılmış ya da biraraya getirilmiş olması koşuluyla Başkan Joe Biden'ın iklim ve vergi yasası kapsamında 7.500 ABD Doları kadar bir vergi indirimine hak kazanabilir.

Crocker'a göre, Idaho’daki madenin yılda 2.000 ton kobalt cevheri çıkarması bekleniyor. Crocker, cevher, madenden çıkarılması sonrası dışsatılacak ve nihai müşterilere hizmet vermek için ABD'ye geri getirilmeden önce de ABD dışında rafine ürünlere dönüştürülecek diye ekledi.

Jervois firması, Brezilya'da bir nikel ile kobalt rafinerisine sahip ve kobalt cevherini metale dönüştürmek için Kanada ile Avustralya gibi ülkelerdeki üçüncü taraflarla görüşmeler yürütüyor. Küresel düzeyde kobalt cevheri rafine edilmesi işleminin yaklaşık %80'i Çin'de gerçekleştiriliyor, ancak kapasite, Jervois firmasının sahibi olduğu Finlandiya'daki dev Kokkola rafinerisi de içerisinde olmak üzere yerkürenin başka bölgelerinde artmakta.

Bloomberg New Energy Finance bilgi sağlayıcısına göre, büyük otomobil üreticilerinin demir tabanlı akülere geçişinin bir sonucu olarak, içinde bulunduğumuz yılda 127.500 ton olan kobalt istemi 2030 yılında 156.000 tona çıkacak.

Kaynak:  Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü