ABD’de İmalat Sektörü Üretimi Eylül Ayında Beklentilerin Üzerinde Artış Gösterdi

20 Ekim 2022

Eylül ayında ABD imalat sektöründe üretimin hem dayanıklı tüketim malları hem de dayanıksız tüketim mallarında beklentilerin üzerine bir artış gösterdiği bildirildi. ABD Merkez Bankasının enflasyonla mücadele kapsamında piyasa talebini dizginlemek amacıyla faizleri dramatik bir şekilde yükseltmesine karşın, imalat sektörü firmalarının bu durumun olumsuz etkilerine karşı esnek ve dengeli bir duruş sergiledikleri yorumu yapıldı.

ABD Merkez Bankası tarafından 18 Ekim Salı günü açıklanan verilere göre, imalat sektörü üretimi Ağustos ayındaki %0,4’lük artışın ardından, Eylül ayında da yine aynı seviyede %0,4 oranında bir artış daha kaydetti. Reuters Ajansı tarafından daha önce ekonomistler arasında yapılan bir ankette, imalat sektörü üretiminin Eylül ayında %0,2 oranında artacağı öngörülmüştü. Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre, imalat sektöründeki yıllık artış ise %4,7 oranında gerçekleşti.

ABD’deki tüm sanayi sektörlerine kümülatif olarak bakıldığında da yine üretimde artış olduğu, Ağustos ayında %0,1 artış gösteren sanayi üretiminin Eylül ayında da %0,4 oranında arttığı bildirildi.

Sanayicilerin ellerindeki mevcut kaynakları hangi verimlilikle kullandıklarını ortaya koyan önemli parametrelerden birisi olan kapasite kullanım oranının Eylül ayında %80,3’e ulaştığı, Ağustos ayındaki kapasite kullanım oranının ise %80,1 olduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı.
                                                                                                                                  
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü