ABD’de Kömür Fiyatları 2008 Yılından Beri İlk Kez Ton Başına 100 ABD Doları’nı Aştı

06 Nisan 2022

Rusya-Ukrayna savaşı ile küresel enerji krizinin fosil yakıtlara olan istemi artırmasıyla birlikte ABD’de kömür fiyatları 13 yılda ilk kez ton başına 100 ABD Doları’nı aştı.

ABD ülke yönetiminin Pazartesi günü (04/04/2022) açıkladığı verilere göre, ülkedeki Orta Appalachia bölgesinden çıkarılan kömürün fiyatı geçen hafta %9 oranında artışla ton başına 106,15 ABD Doları’na çıkarak 2008 yılı sonundan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Illinois Havzası'ndan çıkarılan kömürde ise fiyatlar, 2005 yılında kaydedilen fiyatlardan bu yana ilk kez ton başına 100 ABD Doları’nı aşarak 109,55 ABD Doları’na yükseldi.

Fiyatlardaki artış, ABD'li tüketicilerin son kırk yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya kalmalarının sonucunda ortaya çıkıyor. ABD’de konut, gıda, araba fiyatlarının zaten yükselerek ülkedeki tüketici fiyat enflasyonunu 1981 yılından bugüne kadarki en yüksek yıllık hıza çıkarmasıyla birlikte yükselen kömür fiyatlarının da ABD'li tüketicilerin elektrik enerjisine daha fazla para ödemeleri olasılığını artırması durumu beliriyor.

Ekonomiler küresel salgından kurtulurken, enerji üreticileri de Rusya çıkışlı yakıtların yerine geçecek seçenekler oluşturmaya çalışırken kömür fiyatları yerküre çapında yükseliyor. Birleşmiş Milletler desteğinde düzenlenmiş olan bir iklim bilimcileri panelinde Pazartesi günü (04/04/2022) yapılan uyarıda, yerkürenin, toplumlar ile gezegen üzerindeki tüm yaşamı acı verici yönde yeniden biçimlendirecek bir hızda ısınmakta olabileceği vurgusu yapıldı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü