ABD’de Motorlu Araç Satışlarının Eylül Ayında Yıllık Bazda Sert Düşmesi Bekleniyor

30 Eylül 2021

Otomotiv sektöründe uzmanlaşmış J.D. Power danışmanlık ve LMC Automotive firmalarından yapılan açıklamalarda, Amerika Birleşik Devletlerinde perakende motorlu araç satışlarının Eylül ayında yıllık bazda yaklaşık %25 oranında azalmasının beklendiği bildirildi. ABD’de tüketici harcamalarının halen güçlü olduğu fakat otomotiv firmalarının stok miktarlarının talebi karşılamaya yetmediği belirtildi.

Yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl Eylül ayında 1.182.788 adet olan perakende yeni araç satışının bu ay sonunda 889.900 adette kalacağı bildirilerek, “Eylül ayı verileri, piyasada şu anda talebi karşılayacak yeterli sayıda motorlu araç stoku bulunmadığını göstermektedir” ifadesine yer verildi.

Özellikle kişisel ulaşım amaçlı motorlu araç talebinin zirvede olduğu ve müşterilerin bu kategoride milyarlarca dolar harcama yapma eğiliminde oldukları, fakat başta yarı iletken yonga olmak üzere, tedarik zincirlerinde oluşan kırılmalar nedeniyle otomotiv firmalarının piyasaya yeterli miktarda araç veremedikleri belirtiliyor.

Arz ve talep arasında oluşan bu dengesizlik nedeniyle, otomobil fiyatlarının rekor seviyelere yükseldiği ve ortalama araç satış fiyatının son zamanların en yüksek seviyesi olan 42.802 dolara çıktığı bildirildi.

Buna bağlı olarak, Haziran ve Temmuz aylarında bir miktar gevşeyen ikinci el araç fiyatlarının da sonbahar ile birlikte yükseliş eğilimine girdiği öğrenildi.

Öte yandan, 2023 yılına sarkmasa bile, otomotiv sektöründeki sıkıntıların son bulmasının en azından 2022 yılına kadar devam etmesinin beklendiği ve tedarik problemlerinin çok kısa vadede çözülebilecek gibi görünmediği uyarısında bulunuldu.

ABD’de Eylül ayı itibarıyla mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık araç satış miktarının 12,2 milyon adet olması bekleniyor. Söz konusu rakam 2020 yılı seviyesinin dört milyon adet altında kalırken, 2019 yılına göre de 800 bin adet daha az bir gerçekleşme olarak kayıtlara geçecek.

GM ve Tesla da dahil olmak üzere, ABD’nin önde gelen otomotiv üreticilerinin gerçekleşen aylık ve dört aylık araç teslimat verilerini önümüzdeki iki hafta içinde kamuoyu ile paylaşmaları bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü