ABD’de Ocak Ayında Perakende Otomobil Satışları Azalırken Fiyatlar İse Yükselmeye Devam Etti

28 Ocak 2022

Sektörel danışmanlık firmaları J.D. Power ve LMC Automotiv tarafından ABD motorlu araç piyasasına ilişkin olarak hazırlanan bir raporda, Ocak ayında perakende otomobil satışlarının dip seviyelere gerilemesinin beklendiği bildirildi. Omicron varyantı nedeniyle fabrikalardaki üretim miktarının düştüğü belirtilen raporda, tedarik zinciri problemlerinin devam ettiği ve otomobillere olan piyasa talebinin artmasıyla birlikte fiyatların da yükselişe geçtiğine dikkat çekildi.

26 Ocak Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, perakende otomobil satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %8,3 azalarak 828.900 adede geriledi.

Ocak ayında bayilere gelen otomobil adedinin müşteri talebinin çok altında kaldığı ve bu durumun da hem satış miktarını olumsuz etkilediği hem de piyasaya fiyat artışı olarak yansıdığı bildirildi.

Ocak ayında bir otomobil için ortalama perakende satış fiyatının 44.905 dolar olduğu ve bu miktarın geçtiğimiz Aralık ayında da 45.238 dolar olarak hesaplandığı belirtildi.

Ocak ayı sonu itibarıyla hem perakende hem de toptan sıfır kilometre araç satışlarının 932. 099 olacağı ve geçtiğimiz yıla kıyasla %15,6’lık bir kayıp yaşanacağı tahmin ediliyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık bazlı projeksiyonda ise 2022 yılında toplam 14,1 milyon adet araç satılacağı ve 2021 yılının 2,6 milyon adet gerisinde kalınacağı öngörüldü.

Öte yandan sektördeki tüm risklere karşın, hafif motorlu araç satışlarında küresel boyutta bir iyileşme yaşanacağı ve %6’lık bir artışla 86,2 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü