ABD’de Otomobil Satışlarının Mart Ayında %27 Oranında Azalması Bekleniyor

25 Mart 2022
Otomotiv sektöründe danışmanlık hizmeti veren iki büyük firma J.D. Power ve LMC Automotive tarafından yayınlanan analizde, ABD’de Mart ayında perakende araç satışlarının azalmaya devam edeceği öngörüldü.
 
Yükselen enflasyonun tüketici güvenini olumsuz etkilediği, pandemi kaynaklı tedarik sorunları nedeniyle üretimin ve otomobil stoklarının azaldığı hatırlatılarak, bu olumsuzluklara son olarak da Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizin eklendiğine dikkat çekildi.
 
Pandemi kaynaklı tedarik sorunlarının son aylarda düzelme eğilimi gösterdiği, fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından bu sürecin tekrar bozulduğu belirtildi.
 
Mart ayında ABD çapında toplam otomobil stoklarının 900 bin adetten daha az olduğu belirtilen J.D. Power raporunda, bu stok miktarıyla geçen yılın aynı ayındaki satış rakamlarının yakalanmasının imkansız olduğu yorumu yapıldı.
 
23 Mart Çarşamba günü her iki firmanın ortak çalışmasıyla hazırlanan raporda, Mart ayında ABD’de perakende otomobil satışlarının yıllık bazda %27,8 oranında azalmasının ve toplamda satılan otomobil sayısının 1.044.500 adette kalmasının beklendiği açıklandı.
 
Raporda, yukarıda sıralanan olumsuz etkenlerin küresel çapta diğer ülkeleri de etkilediği ve Mart ayında tüm ülkelerde otomobil satışlarının azalmasının beklendiği ifade edildi.
 
Arzın halen talebin çok gerisinde kaldığı ABD otomobil piyasasında, sıfır kilometre araç perakende satış fiyat ortalamasının Mart ayında %17,4’lük bir artış göstererek 43.737 dolar seviyesinde olduğu belirtildi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü