ABD’de Perakende Motorlu Araç Satışlarının Aralık Ayında Azalması Bekleniyor

22 Aralık 2022

JD Power Otomotiv Danışmanlık firması tarafından yapılan ve 21 Aralık Çarşamba günü açıklanan araştırma sonuçlarına göre, ABD’de sıfır kilometre perakende araç satışlarının Aralık ayında azalması bekleniyor.

Fiyatların yüksek seyretmesi ve sürekli artan faiz oranları nedeniyle tüketicilerin aylık borçlanma maliyetlerinin sürekli arttığı ve bu durumun tüketici harcama eğilimlerini olumsuz etkilediği bildirildi.

Bir motorlu araç sahibi olmak için gerekli olan aylık ortalama borçlanma maliyetinin bu yılın Aralık ayında 718 dolara yükseldiği ve bir yıl öncesine kıyasla 47 dolarlık bir artış gösterdiği açıklandı.

Ay sonu itibarıyla ABD’de toplam bir milyon kırk bin adet yeni araç satışı gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyaslandığında %2,8 oranında bir düşüşe tekabül ediyor.

Aralık ayında hem perakende hem toptan filo satışları bir arada hesaplandığında ise, rakamın bir milyon iki yüz elli bin adedi bulacağı belirtiliyor. Bu satış seviyesi ise yıllık bazda %5,3 oranında bir artışa tekabül ediyor.

Önümüzdeki yıl fabrikaların stoklarında görece rahatlama olması ve perakende satışların bir miktar artması öngörülüyor.

Yapılan araştırmada motorlu araç satışlarının bu yıl küresel düzeyde yıllık bazda %1’lik bir düşüşle seksen milyon yedi yüz bin adette kalacağı hesaplanıyor.

Önümüzdeki yıl küresel düzeyde %6’lık bir artış olması ve 2023 yıl sonu itibarıyla tüm dünyada seksen beş milyon yedi yüz bin adet araç satılması öngörülüyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü