ABD’de Sıfır Kilometre Araç Satışları Enflasyondan Olumsuz Etkilenmeye Başladı

03 Ekim 2022

ABD’de 3 Ekim Pazartesi günü açıklanacak olan sıfır kilometre araç satış verilerinin olumlu olması beklenmezken, otomotiv sanayisindeki büyük firmaların tamamına yakınının satışlarda düşüş açıklayacağı tahmin ediliyor. Öte yandan sektör analistleri ve yatırımcılar sorunun özünün stok miktarlarının yetersizliğinden daha çok, ekonomik durumun kötüleşmesine bağlı olduğunu ve bu nedenle firmaların gelecek aylardaki satış performanslarını da olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyorlar.

ABD otomobil piyasasında şu ana kadar stokların kısıtlı olması, bireylerin toplu taşıma yerine özel otomobil edinmeyi tercih eder hale gelmeleri nedeniyle, otomobil talebi yüksek kalmış ve durum da firmaların karlılıklarını korumalarını sağlamıştı.

Geçtiğimiz Perşembe günü ikinci el otomobil satıcısı CarMax firmasından gelen bir veri ise alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Açıklanan veriye göre, müşteriler yükselen enflasyon sebebiyle ikinci el araç dahi olsa çok pahalı araçları satın almayı tercih etmiyorlardı.

Bu verilerin ışığında sektör analistleri yükselen faiz oranlarına bağlı olarak otomobile olan talebin önümüzdeki aylarda da zayıflamaya devam edebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Sektör analisti Zack Krelle, otomotiv firmalarının bu duruma nasıl bir reaksiyon verebileceğini dikkatle izlemekte olduklarını belirterek, muhtemel hamleler arasında fiyat indirimleri, daha uzun vadeli finansman kampanyaları ya da her iki opsiyonu da aynı anda müşteriye sunmak gibi alternatifler bulunabileceğini söyledi.

Fiyat indirimlerinin ya da diğer farklı promosyon kampanyalarının firmaların kar marjlarını olumsuz etkileyebileceği de bir diğer endişe olarak dile getiriliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü